Nova politika
35

Blinken: SAD uvodi ograničenja viznog režima za Izraelce i Palestince sa Zapadne obale

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki državni sekretar Antony Blinken najavio je novu politiku kako bi se spriječio dolazak ekstremističkih izraelskih doseljenika odgovornih za nasilje na Zapadnoj obali u Sjedinjene Američke Države.

"Danas State Department provodi novu politiku ograničenja viznog režima usmjerenu na pojedince za koje se vjeruje da su bili umiješani u podrivanje mira, sigurnosti ili stabilnosti na Zapadnoj obali, uključujući vršenje akata nasilja ili poduzimanje drugih radnji koje neopravdano ograničavaju pristup civilima osnovnim uslugama i osnovnim potrepštinama. Članovi uže porodice takvih osoba također mogu biti podvrgnuti ovim ograničenjima", naveo je Blinken u saopćenju.

Također navodi da će State Department moći primijeniti ovu politiku i na Izraelce i Palestince koji su odgovorni za napade na Zapadnoj obali.

Blinken nije imenovao nijednu osobu koja bi bila predmet viznih ograničenja, niti je rekao koliko će ih biti uključeno u početnu tranšu ograničenja.

Očekuje se da će nova politika "utjecati na desetine pojedinaca i potencijalno članove njihovih porodica", rekao je u utorak glasnogovornik State Departmenta Matt Miller.

"Svaki državljanin Izraela koji trenutno ima vizu za ulazak u Sjedinjene Američke Države bit će obaviješten da je ta viza ukinuta", rekao je Miller.

On je naglasio da bilo koji drugi državljanin Izraela koji će biti obuhvaćen ovim programom, ali trenutno nema vizu, neće biti obaviješten.

Zvaničnici administracije su sedmicama upozoravali da će poduzeti takvu akciju jer se nasilje na Zapadnoj obali pojačalo nakon napada Hamasa 7. oktobra.

U svojim angažmanima s izraelskim zvaničnicima nakon tog napada, Blinken je pozvao Netanyahuovu vladu da učini više kako bi naseljenike smatrali odgovornim za nasilje.