Vrag je odnio šalu
153

Blinken otvoreno zaprijetio Kini: Ako Peking pruži oružanu pomoć Rusima, mi nećemo oklijevati

T. K.
Antony Blinken (Foto: EPA-EFE)
Antony Blinken (Foto: EPA-EFE)
Državni sekretar Amerike Antony Blinken poručio je da Washington neće okijevati nametnuti sankcije Kini ukoliko pošalju smrtonosno oružje ruskim vojnicima u Ukrajini.

On je tokom sastanka u kazahstanskoj prijestolnici Astani rekao da bi Peking kršenjem američkih sankcija Rusiji samo stvorio probleme u odnosima s drugim zemljama.

"Pazili smo na to od prvog dana, a razlog zbog kojeg sam to pokrenuo, ne samo s Wang Yijem prošle sedmice, već i javno, zajedno s drugim kolegama u administraciji, jeste zabrinutost da na temelju informacija koje imamo Kina razmatra prelazak sa nesmrtonosne podrške koju su neke od njezinih kompanija pružale, na smrtonosnu materijalnu podršku ruskim ratnim naporima u Ukrajini", istaknuo je.

Dodao je da su Kinu vrlo jasno upozorili na implikacije i posljedice pružanja takve podrške.

"Ono što mogu podijeliti s vama jest da smo Kinu vrlo jasno upozorili na implikacije i posljedice pružanja takve podrške. Nećemo oklijevati, na primjer, ciljati na kineske firme ili pojedince koji krše naše sankcije ili na neki drugi način sudjeluju u podržavanju ruskih ratnih napora", naveo je.

Blinken je poručoo da Washington izdaje licence kako bi firmama dao vremena da prekinu odnose s ruskim kompanijama koje su sankcionisane u pokušaju Zapada da izvrši pritisak na Moskvu da prekine rat.

Blinkenova posjeta glavnim gradovima Kazahstana i Uzbekistana njegova je prva posjeta regiji otkako je šef diplomatije Bidenove administracije.

Podsjećamo, Blinken je obećao američku pomoć Centralnoj Aziji kako bi se smanjila ovisnost regije o Rusiji, obećavši podršku suverenitetu bivših sovjetskih republika koje je uznemirio rat u Ukrajini.

Nekoliko dana nakon godišnjice invazije na Ukrajinu, glavni američki diplomat susreo se sa svojim kolegama iz svih pet srednjoazijskih zemalja u kojima je Moskva dugo bila glavna sila i magnet za radnike, a gdje susjedna Kina također ima sve veći utjecaj.

Blinken je najavio 25 milona dolara nove podrške, povrh prethodnih 25 miliona dolara najavljenih u septembru, kako bi pomogao srednjoazijskim državama u diverzificiranju trgovinskih ruta i stvaranju radnih mjesta kod kuće.

Inicijative uključuju obrazovanje na engleskom jeziku, razvoj sustava elektronskog plaćanja i obuku za radnike migrantakoji se vraćaju.

"Ponovno potvrđujem nepokolebljivu podršku Sjedinjenih Država Kazahstanu, kao i svim drugim nacijama, da slobodno odrede svoju budućnost, posebno kada obilježavamo godinu dana otkako je Rusija pokrenula potpunu invaziju na Ukrajinu", rekao je Blinken na konferenciji za novinare.

U razgovoru s kolegama iz svih pet zemalja Kazahstana, kao i Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana, Blinken je rekao da Sjedinjene Američke Države podupiru njihov "suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet".