"Stvari su jasne"
134

Blinken: Kada Rusija bude spremna na diplomatiju upustit ćemo se u taj proces

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Državni sekretar SAD-a Antony Blinken organizovao je danas konferenciju za medije u Baliju gdje boravi na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja G20.

Između ostalog, Blinken je pojasnio kako se tokom dana susreo sa šefom kineske diplomatije Wang Yijem s kojim je razgovarao o ratu u Ukrajini, ali i drugim važnim pitanjima koja se tiču bilateralnih odnosa SAD-a i Kine.

"Državni savjetnik Wang i ja smo razgovarali o bilateralnim odnosima te sam imao priliku da direktno prenesem naš pristup Narodnoj Republici Kini. Razgovarali smo o regionalnim i globalnim pitanjima u kojima obje zemlje imaju jake uloge. Prenio sam mu duboku zabrinutost SAD-a u vezi sve provokativnije retorike i aktivnosti Pekinga prema Tajvanu", rekao je Blinken.

Također, Blinken je poručio kako je Washington zabrinut ponašanjem Kine kada je riječ o Ukrajini.

"Što se tiče Ukrajine, ruske agresije i uloge Kine u tome, rekao sam da smo zabrinuti zbog usklađivanja politike Kine s Rusijom. Podržala je Rusiju u UN-u što je pojačalo rusku propagandu. Čak i kada je Rusija gomilala snage, predsjednik Xi Jinping odlučio je da objavi partnerstvo bez ograničenja s Vladimirom Putinom. Kina još uvijek stoji uz Rusiju i štiti je u međunarodnim organizacijama", poručio je Blinken.

Na kraju, naglasio je kako su za sada diplomatska rješenja nemoguća u kontekstu rusko - ukrajinskog sukoba.

"Problem je sljedeći. Ne vidimo nikakve znakove da je Rusija u ovom trenutku spremna da se uključi u značajnu diplomatiju. U međuvremenu, naš cilj je jasan. Osigurati da zadržimo pritisak na Rusiju kako bismo ih podstakli da se uključe u smisleniju diplomatiju. Ako vidimo da je Rusija spremna na to, naravno da ćemo se upustiti u taj proces", pojasnio je američki državni sekretar.