Drugačija poruka iz SAD-a
106

Blinken čestitao početak ramazana i podsjetio na Palestince: Kada vidim djecu Gaze pomislim na moju

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki državni sekretar Antony Blinken poželio je utorak za 1,8 milijardi muslimana u svijetu sretan početak ramazana, ali je priznao da se za mnoge vjernike mjesec posta ove godine osjeća drugačije.

"Ove godine, ova sezona mira dolazi u vrijeme sukoba i boli za mnoge muslimanske zajednice, uključujući nezamislivu patnju Palestinaca", rekao je Blinken u izjavi.

Kazao je da ovu bol snažno osjećaju muslimani diljem svijeta, pa tako ove godine ramazan izgleda drugačije.

"Fotografije iz Gaze su srceparajuće. Kada vidim djecu koja pate, koja se suočavaju s glađu i bolestima, pomislim na vlastitu djecu", dodao je Blinken.

Američki sekretar je dodao da američka administracija radi na uspostavi primirja dok šalje humanitarnu pomoć.

"Mir je moguć, neophodan i hitan. SAD će nastaviti na osiguravanju mira, te omogućavanju slobode vjeroispovijesti za sve muslimane, i sve ljude širom svijeta".

Izrael je vodi smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada 7. oktobra koji je predvodila palestinska grupa Hamas.

Više od 31.100 Palestinaca, većinom žena i djece, ubijeno je u Gazi od tada, a više od 72.700 je ranjeno usred masovnog razaranja i nestašice potrepština.

Izrael je također uveo paralizirajuću blokadu Pojasa Gaze, ostavljajući njegovo stanovništvo, posebno stanovnike sjeverne Gaze, na rubu gladi.

Prema palestinskom ministarstvu zdravstva, najmanje 27 žrtava umrlo je od pothranjenosti i dehidracije u Gazi zbog izraelske blokade.

Izraelski rat gurnuo je 85 posto stanovništva Gaze u interno raseljenje zbog onesposobljavajuće blokade većine hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, prema UN-u.