Svijet
0

Blair razbjesnio Mandelu pridruživanjem invaziji na Irak

FENA
Nelson Mandela (Foto: PA)
Nelson Mandela (Foto: PA)
Nelson Mandela osjećao se toliko prevaren odlukom Tonyja Blaira da se pridruži invaziji na Irak da je uputio ljutiti telefonski poziv britanskom premijeru kako bi mu izrazio protest.

Laburistički poslanik Peter Hain, čija je biografija bivšeg južnoafričkog predsjednika objavljena u ponedjeljak, tvrdi da je Mandela zbog tog poteza "bljuvao vatru", prenosi BBC.

Bivši ministar za Vels izjavio je je kako je Mandela smatrao da je sav Blairov dobar rad "bačen u vodu" ulaskom u rat.

Hain tvrdi da je Mandela kritike uputio zvanično a ne privatnim kanalima.

"On me je nazvao kada sam bio ministar u vladi 2003.godine nakon invazije. Rekao mi je: "Velika greška Peter, velika greška. Zašto Tony to radi nakon sve njegove podrške Africi? To će izazvati veliku štetu na međunarodnom planu", navodi Haim.

"Nikada nisam čuo Nelsona Mandelu tako bijesnog i nezadovoljnog", dodaje on.

"On je očigledno veoma snažno osjećao da je odluka koju je premijer donio - i da ja kao član vlade imam svoj udio u tome - suštinski pogrešna i rekao mi je da će to uništiti sve dobre stvari koje su Tony Blair i mi kao vlada učinili u smislu napredne politike širom svijeta. Uvijek je bio pun hvale za način na koji naša vlada daje pomoć za inostranstvo i za njen budžet za razvoj Afrike. On je smatrao da je sve to potpuno bačeno u vodu iračkom invazijom. Poznajem Nelsona Mandelu prilično dobro. On je doslovno bljuvao vatru preko telefona i smatrao je to na neki način izdajom. To je bilo prilično uznemirujuće", izjavio je bivši ministar.

Hain kaže kako je poručio Mandeli da poštuje njegove stavove ali da je premijer "djelovao iz uvjerenja".

"Sjećam se da smo jednostavno poručili da će povijest dati sud o tome da li je to bila ispravna odluka. On je, međutim, bio ustrajan u tome da ne možemo čekati na sud historije", izjavio je Hain.

Hain je odrastao u Južnoj Africi gdje su se njegovi roditelji koji su se zalagali za borbu protiv apartheida upoznali s Mandelom - koga on sada opisuje kao "prijatelja i junaka".