Svijet
0

Bivši zaposlenici Microsofta tužili kompaniju zbog PTSP-a

Klix.ba
Dva bivša zaposlenika Microsofta podnijela su tužbu protiv softverskog diva iz Redmonda zbog uznemirujućih sadržaja koje su bili prisiljeni vidjeti na svom radnom mjestu, a zbog kojeg su stekli posttraumatski stresni poremećaj (PTSP).

Greg Blauert i Henry Soto podnijeli su tužbu 30. decembra prošle godine jer su, kao dio Microsoftovog tima za online sigurnost, godinama morali gledati stravične videe na internetu kako bi otkrili korisnički sadržaj koji treba biti uklonjen i prijavljen policiji.

Nakon što su Blauert i Soto, po savjetu ljekara, otišli na bolovanje i zatražili odštetu od Microsofta nisu dobili nikakvu povratnu informaciju. Microsoft je odbio njihove zahtjeve za naknadu jer se ne slaže s njihovim potraživanjima.

"Microsoft ozbiljno shvata svoju odgovornost za uklanjanje i prijavu neprikladnog sadržaja, seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja, kao i zdravlje i otpornost zaposlenika koji obavljaju ovaj veoma važan posao", rekao je glasnogovornik Microsofta.

Henry Soto tvrdi da je 2008. godine protiv svoje volje premješten u ovaj odjel te da nije bio upozoren da će morati gledati "grozne brutalnosti, ubistva, neopisiva seksualna zlostavljanja, ljude kako umiru, te općenito fotografije i video materijale za zabavu najbolesnijih umova na svijetu".

Njegov kolega, Greg Blauert, je 2013. godine doživio nervni slom i sada pati od PTSP-a.

Nakon što su im odbijeni zahtjevi za promjenom odjela na kojima su radili obojica su napustila kompaniju.

Microsoft je u saopćenju za medije istakao kako za pronalazak ilegalnog sadržaja na webu koriste najnovije vodeće tehnologije, te kako su pokrenuli Wellness program kako bi pružili podršku i pomogli zaposlenicima koji se bave ovakvim poslom.

Navodno, u Microsoftu postoji Wellness program za zaposlenike iz ovog odjela koji sugerira zaposlenicima da odigraju video igre ili odu na pauzu kako bi se smirili nakon gledanja nekog uznemirujućeg sadržaja.