Svijet
1

Bivši zamjenik ministra unutrašnjih poslova BiH radio kao lažni profesor u Londonu

Klix.ba
Bivši zamjenik ministra unutrašnjih poslova BiH Vitomir Žepinić i svjedok odbrane na suđenju protiv Radovana Karadžića, pojavio se na sudu u Londonu, gdje je proglašen krivim po tri tačke optužnice.
Vitomir Žepinić
Vitomir Žepinić
Ovaj rođeni Sarajlija već je prethodno osuđivan zbog lažnog predstavljanja kao psihijatar u Novom Južnom Velsu u Australiji, piše The Sydney Mornin Herald. Ovaj put zbog iste stvari proglašen je krivim i u glavnom gradu Velike Britanije. Kako bi dobio posao u Londonu, piše navedeni list, Žepinić je lagao o svojoj prošlosti.

Tokom suđenja, bivši član Karadžićevog SDS-a na karizmatičan način je zbijao šale sa sudijom u Londonu. No, kako je suđenje odmicalo, Žepinić je bio sve nervozniji. Često se u sudinici izvinjavao zbog svog umora, tvrdeći kako nikako ne spava.

Kad ga je tužitelj upitao za njegovu prošlost, bivši zamjenik ministra unutrašnjih poslova BiH koji je na toj poziciji bio do rata, nije mogao skriti svoju frustraciju.

Porota ga je proglasila krivim za prevaru na Univerzitetu u Londonu, gdje je radio kao viši predavač psihijatrije u oktobru 2009. godine. Prije dolaska u Veliku Britaniju, Žepinić je na sudu u australskom gradu Burwoodu proglašen krivim po šest tačaka optužnice nakon lažnog predstavljanja kao registriranog medicinskog radnika. Pušten je na osnovu dobrog ponašanja.

U svojoj aplikaciji prije zaposlenja na Univerzitetu u Londonu, on je naveo da nije osuđivan jer je znao da će mu to automatski značiti diskvalifikaciju.

Pet mjeseci nakon što je dobio posao u Londonu, na navedenom univerzitetu saznali su za njegovu prošlost, nakon čega je Žepinić dao otkaz. Dok je radio kao predavač psihijatrije, Žepinić je zaradio blizu 50.000 dolara.

Pokušao je pronaći posao u tamošnjem Nacionalnom zdravstvenom servisu kao psiholog, ali mu to nije uspjelo. Kazna će mu biti izrečena 13. septembra.