Španija
0

Bivši vođa ETA-e osuđen na 83 godine zatvora

FENA
Gorka Palacios (Foto: AFP)
Gorka Palacios (Foto: AFP)
Špansko pravosuđe je u ponedjeljak osudilo Gorku Palaciosa Aldaija, bivšeg vojnog vođu ETA-e, na 83 godine zatvora, samo sedam dana nakon što je nezavisna baskijska organizacija objavila primirje.

Gorka Palacios, uhapšen u Francuskoj u decembru 2003. godine, proglašen je krivim "za ubistvo s terorističkim karakterom" u napadu izvršenom u Madridu 2001. godine, koji je izazavo smrt policajca Luisa Ortiza de la Rose, navodi se u tekstu presude.

Ovo je prva presuda nekom članu organizacije otkako je ETA 5. septembra saopćila da "neće izvoditi ofanzivne oružane akcije", u okviru svoje borbe za nezavisnost Baksije, ne precizirajući da li je primirje privremeno ili stalno.

Socijalistička vlada, koja je prethodno započela dijalog kako bi pokušala da riješi baskijski spor, bila je zgrožena butalnim prekidom ETA-inog primirja i prekinula je svaki kontakt s organizacijom.

Šef španske valde Jose Luis Zapatero zahtijevao je prošle sedmice od ETA-e da objavi "odustajanje od oružja zauvijek".

ETA, koju Evropska unija i SAD od 2001. godine smatraju terorističkom organizacijom, odgovorna je za smrt 829 osoba u skoro pola stoljeća nasilja.