Svijet
27

Bivši sjevernokorejski zvaničnik: Kim Jong-un je naredio da se njegova tetka otruje

Klix.ba
Kim Jong-un (Foto: EPA)
Kim Jong-un (Foto: EPA)
Bivši sjevernokorejski zvaničnik koji je pobjegao iz Sjeverne Koreje otkrio je da je vođa Kim Jong-un naredio da se njegova tetka otruje, piše CNN.

Zvaničnik poznat kao Park nije želio otkriti svoje ime zbog straha od osvete prema njegovoj porodici i prijateljima koji se još uvijek nalaze u Pyongyangu. Njegova priča koju je ispričao za CNN je šokantna.

Park tvrdi da je sjevernokorejski lider Kim Jong-un naredio da se otruje njegova tetka.

"Petog ili šestog maja prošle godine je Kim naredio da njegovu tetku Kim Kyong Hui ubiju. To su znali samo njegovi tjelohranitelji, Jedinica 974, a onda su to saznali i viši zvaničnici", tvrdi Park.

Prema njegovim riječima, Kim Jong-un je želio "ušutkati" tetku koja se žalila zbog ubistva njenog muža i njegovog tetka Jang Song-thaeka, koji je ubijen u decembru 2013. godine po Kimovoj naredbi.

Mnogo se spekulisalo u smrti Kim Kyong Hui nakon što je nestala iz javnog života u septembru 2013. godine, nekoliko mjeseci prije smrti njenog muža. Pojavili su se izvještaji da je doživjela infarkt ili moždani udar, počinila samoubistvo, a kružila je priča i da se nalazi u vegetativnom stanju nakon operacije tumora na mozgu. U februaru se pojavila informacija da južnokorejska obavještajna služba vjeruje da je ona još uvijek živa.

Južnokorejska obavještajna služba tvrdi da je Kim od dolaska na vlast ubio mnogo neprijatelja, čak 15 zvaničnika ove godine.

Međutim, iz Pyongyanga je stigao demanti.

"To je obična kleveta", izjavio je Park Yong Chol, zamjenik direktora DPRK instituta za istraživanje nacionalnog ujedinjenja.

Ipak, pogubljenja nije demantovao.

"Normalno je da svaka zemlja progoni one koji imaju zle namjere, da ih kazni i pogubi", dodao je Chol.

Jang i njegova supruga su imali zadatak da pomažu mladom vođi u prvim godinama vladavine nakon smrti bivšeg lidera Kima Jong-IIa. No, mladi vođa i njegov tetak se nisu slagali u vezi sa novcem.

"Nakon godinu i po dana, Kim Jong-un je želio izgraditi skijaško odmaralište Masikryong, kao i vodeni park Munsu, a svoje je ideje bazirao na iskustvima iz Švicarske. Njegov Tetak Jang Shong-thaek se prvobitno složio s tim, ali je predložio da se prvo razvije ekonomija. To je bio početak neslaganja među njima" naveo je Park.

Prema njegovim riječima, Jang je ubrzo uhapšen, suđeno mu je, a potom je pogubljen.

"Jang nije javno pogubljen, to se dogodilo u tajnoj sobi. Niko nije svjedočio njegovom pogubljenju", rekao je Park.

On tvrdi da je od tada ubijeno 30 osoba bliskih Kimovom tetku, a pogubljenja su bila javna. Neki su pogubljeni ispred streljačkog voda, ali ne običnim oružjem, nego mitraljezima sa četiri cijevi.

Kim Jong-un je javno osramotio i izvrijeđao svog tetka te je tvrdio da je on radio protiv vlade u želji da preuzme vlast. Park je naveo da je bio blizak saradnik Janga Song-taeka, kao i da su optužbe lažne.