Jedna u nizu tvrdnji
33

Bivši šef Mossada kazao da Izrael nameće aparthejd nad Palestincima

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši šef obavještajne agencije Mossad rekao je da Izrael nameće oblik aparthejda Palestincima, pridružujući se sve većem broju istaknutih Izraelaca koji uspoređuju okupaciju Zapadne obale s ugašenim južnoafričkim sistemom rasnog ugnjetavanja.

Stavovi Tamira Pardoa imat će dodatni utjecaj zbog velikog poštovanja prema Mossadu u Izraelu i zato što dolaze u vrijeme kada krajnje desničarski članovi izraelske vlade pokušavaju ubiti svaku mogućnost nezavisne palestinske države.

Pardo je za Associated Press rekao da izraelski mehanizmi za kontrolu Palestinaca, od ograničenja kretanja do stavljanja pod vojni zakon, dok jevrejskim doseljenicima na okupiranim teritorijima upravljaju civilni sudovi, odgovaraju staroj Južnoj Africi.

"Ovdje je država aparthejda. Na teritoriju gdje se dvoje ljudi sudi prema dva pravna sistema, to je država aparthejda", kazao je Pardoa.

Pardoa (70) je na čelo Mossada 2011. postavio Benjamin Netanyahu, tadašnji i sadašnji premijer Izraela. Netanyahuova stranka Likud rekla je da bi se Pardo "trebao sramiti" svojih komentara.

"Umjesto da brani Izrael i izraelsku vojsku, Pardo kleveće Izrael", navodi se.

Uzastopne izraelske vlade borile su se protiv optužbi za aparthejd karakterizirajući ih kao antisemitske zbog zabrinutosti da će optužbe potaknuti pokret bojkota ili otvoriti put kaznenom progonu prema međunarodnim zakonima protiv aparthejda.

Ali takve je optužbe teže odbaciti kada dolaze od onih unutar izraelskog establišmenta.

Pardo je za AP rekao da njegova stajališta o sistemu na Zapadnoj obali nisu ekstremna nego činjenica.

Također je upozorio da ono što je opisano kao "vječna okupacija" Izraela prijeti njegovom postojanju kao jevrejske države.

"Izrael mora odlučiti što želi. Zemlja koja nema granica nema ni ograničenja", kazao je.

Pardo je među najvišim bivšim dužnosnicima koji povlače nekoć tabu paralelu sa starom Južnom Afrikom. Bivši izraelski državni advokat Michael Ben-Yair rekao je prošle godine "da je moja zemlja potonula do takvih političkih i moralnih dubina da je sada režim aparthejda".

Bivši predsjednik izraelskog parlamenta Avraham Burg i poznati izraelski historičar Benny Morris, među više su od 2000 izraelskih i američkih javnih osoba koje su potpisale nedavnu javnu izjavu u kojoj se izjavljuje da “Palestinci žive pod režimom aparthejda”.