Teške odluke za London
53

Bivši šef britanskih špijuna upozorava: "Mi smo u ovom trenutku u ratu"

B. H.
Foto: Britanska armija
Foto: Britanska armija
Britanija je u "sivom ratu" s Rusijom, ali ni vlasti ni javnost ne shvataju dovoljno ozbiljno situaciju, upozorio je bivši šef slavne špijunske agencije MI6 Richard Dearlove.

Vojska Velike Britanije ne dobiva dovoljno novca da bi se mogla suprotstaviti "prijetnjama" koje predstavljaju Moskva i Peking, rekao je Richard Dearlove, koji je vodio britansku tajnu obavještajnu službu između 1999. i 2004., u intervjuu za Politico.

Izjava je uslijedila nakon prošlosedmične objave britanskog budžeta za sljedeću finansijsku godinu, u kojoj nije bilo povećanja izdataka za odbranu. I dalje iznosi dva posto BDP-a zemlje.

"Kad biste zaustavili bilo koga na ulici ovdje u Britaniji i pitali ga misli li da je Britanija u ratu, gledali bi vas kao da ste ludi. Ali mi smo u ratu - uključeni smo u sivi rat s Rusijom, i pokušavam podsjetiti ljude na to", rekao je bivši šef britanskih špijuna.

Britanske vlasti "moraju donijeti neke teške odluke, a bojim se da su teške odluke upravo sada pred nama. Trebali bismo trošiti najmanje 2,5 posto na odbranu, smatra Dearlove.

Dodao je da Britanija hitno mora praviti više brodova.

"Treba nam mnogo veća mornarica. I treba nam više čizama na terenu, zaboga", naglasio je Dearlove.

Borbe između Rusije i Ukrajine pokazale su važnost ljudstva na modernom bojnom polju, rekao je 79-godišnjak. Veličina britanske vojske smanjena je za više od 26.000 od 2006. godine, a trenutno broji nešto više od 74.000 vojnika s punim radnim vremenom.

Prošlog mjeseca, sekretar Kremlja Dmitrij Peskov optužio je Veliku Britaniju da je "direktno upletena" u sukob između Moskve i Ukrajine. Reagovao je na izvještaj u The Timesu u kojem se tvrdi da je šef britanskih oružanih snaga, admiral Tony Radakin, "pomogao Ukrajincima u strategiji uništenja ruskih brodova i otvaranja Crnog mora".

Prema Peskovu, za Moskvu "nije tajna" da Britanci "pružaju različite oblike podrške" Kijevu poput "ljudi na terenu i obavještajnih podataka".

U februaru je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao da je Velika Britanija bila "još agresivnija, razrađenija u svojoj provokativnoj asertivnosti" prema Moskvi nego bilo koja druga zapadna nacija tokom sukoba.

Britanija je jedan od vodećih finansijera Ukrajine u Europi od početka borbi prije više od dvije godine, obećavši Kijevu pružiti 15,2 milijarde dolara ukupne podrške, uključujući 9 milijardi dolara u vojne pomoći.