Protiv AK partije
5

Bivši saradnik predsjednika Turske Ali Babacan osniva stranku: Potreban nam je novi početak

Er. M.
Erdogan i Babacan (Foto: EPA-EFE)
Erdogan i Babacan (Foto: EPA-EFE)
Ali Babacan, bivši saradnik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, formalno je započeo proces pokretanja političke stranke rekavši da je Turskoj potreban "novi početak" te pozvao na reforme za jačanje vladavine zakona i demokratije.

U dugo očekivanom potezu, pristaše Alija Babacana u ponedjeljak su poslale službeni zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova za osnivanje nove stranke, čije će ime biti potvrđeno na osnivačkoj skupštini u srijedu.

Babacan, 52-godišnji bivši potpredsjednik vlade i jedan od utemeljitelja Erdoganove AK partije koja Turskom vlada od 2002. godine, objavio je prošlog jula da daje ostavku na stranačke funkcije zbog "dubokih razlika" vezanih za smjer kretanja.

Radio je u privredi, a i kao ministar vanjskih poslova Turske prije nego što je postao potpredsjednik vlade od 2009. do 2015. godine. Strani ulagači su ga cijenili u vrijeme dok je bio zadužen za privredu.

"Pojavila se potreba za novim početkom u Turskoj", rekao je Babacan u intervjuu koji je uživo prenošen na turskoj televiziji Fox.

Istakao je da je prošlo gotovo 20 godina od osnivanja AK stranke te da se Turska promijenila, a da je nažalost politička stranka čiji je bio član počela raditi suprotno svojim osnovama.

"Postoji snažna potreba za stvaranjem naprednije i povoljnije Turske, a to nije moguće s trenutnim političkim poretkom", dodao je Babacan, ističući važnost demokratije, vladavine zakona i ljudskih prava.