Svijet
0

Bivši ruski ministar upozorio: Sve smo bliže nuklearnom ratu

Klix.ba
Bivši ministar vanjskih poslova Rusije Igor Ivanov kazao je kako je prijetnja od nuklearnog rata ozbiljnija nego za vrijeme Hladnog rata.

"Rizik konfrontacije s korištenjem nuklearnog oružja u Evropi je veći nego 1980-ih godina. Sukob između Istoka i Zapada je pojačan nakon krize u Ukrajini čim je porastao rizik od nuklearnog rata bez obzira što zemlju smanjuju svoje naoružanje. Imamo manje nuklearnih bojevih glava, ali smo bliže ka tome da ih upotrijebimo", rekao je Ivanov govoreći na jednom događaju u Briselu.

Ovaj komentar alarmirat će evropske i NATO diplomate koji tragaju za mirnim rješenjem konflikta u Ukrajini u kojem je od parila 2014. godine poginulo 9.000 osoba. Ivanov je rekao da postoji mala šansa od pomirenja dvije strane i krivi SAD za podizanje odbrambenog štita u Evropi.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je Rusiju o njihovoj retorici u kojoj često govore o nuklearnoj prijetnji. No, ruski zvaničnici su uzvratili.

"Možete biti sigurni da kada SAD podigne odbrambeni sistem u Poljskoj , Rusija će uzvratiti tako što će napraviti svoj sistem u Kaliningradu. Dijelovi Evrope i Rusije su ozbiljno razdvojeni i tako će ostati dugo vremena, vjerovatno decenijama", istakao je Ivanov dodavši kako je sudbina Rusije da bude lider Euroazije (od Bjelorusije do granice s Kinom).

Prema podacima Međunarodnog istraživačkog instituta za mir u Štokholmu, SAD i Rusije imaju 90 posto nuklearnog naoružanja svijeta. Pretpostavlja se da svaka ima po 7.000 nuklearnih bojevih glava.