Svijet
1

Bivši predsjednik SAD-a Jimmy Carter: Oprostio bih Snowdenu

Klix.ba
Jimmy Carter
Jimmy Carter
Bivši predsjednik SAD-a Jimmy Carter je rekao da bi bio spreman razmotriti pomlovanje Edwarda Snowdena, bivšeg uposlenika NSA-e i CIA-e kada bi ovaj bio osuđen u SAD-u.

Također, kazao je da nema dovoljno informacija o tome koliko je eventualno štete Snowden nanio SAD-u, a u pogledu nacionalne sigurnosti.

Predsjednik Carter (89), demokrata iz savezne države Georgia, koji je sjedio u Ovalnom uredu Bijele kuće od 1977. do 1981. godine, bio je kritičan prema programu prisluškivanja Agencije za nacionalnu sigurnost SAD-a, što je Snowden svijetu otkrio prošle godine. On je u intervjuu za Washington Post kazao da nema informacije koje ima predsjednik Barack Obama, ali da pomilovanje trebala biti opcija za Snowdena.

"Ukoliko bi bio osuđen na smrt, svakako u tom slučaju treba razmotriti opciju pomilovanja", dodao je.

Na pitanje da li bi bio spreman oprostiti Snowdenu da je sada na čelu SAD-a, Carter je odgovorio: Ne, jer ne možete oprostiti nekome ko nije bio optužen i osuđen.

Ove Carterove izjave dolaze samo nekoliko dana nakon što je u intervjuu za NBC kazao da kada komunicira s drugim donosiocima odluka u svijetu, on to čini putem pošte, a ne elektronski zbog mogućnosti da se njegova online komunikacija prati. Carter je kritikovao način na koji sada rade američke obavještajne službe.