Nakon dugotrajnog suđenja
0

Bivši peruanski lider osuđen za smrt 25 ljudi

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Bivši peruanski predsjednik Alberto Fujimori danas je u Limi proglašem krivim za ubistva, progone i masakr u kojem je poginulo 25 ljudi, piše BBC.

Kontroverzni Alberto Fujimori koji se već nalazi na izdržavanju šestogodišnje kazne zbog zloupotrebe položaja u utorak je u Limi proglašen krivim za smrt 25 ljudi.

Tokom petnaestomjesečnog suđenja koje je prenosila i televizija Fujimori je tvrdio da nije kriv i da su optužbe protiv njega uveličane i motivirane osvetom opozicije.

Više od osamdeset svjedoka svjedočilo je na suđenju za smrt 25 ljudi u smrtnom pohodu u La Colini 1991. godine, dodaje BBC.

Fujimori je dosad optužen za 21 kazneno djelo, među kojima su korupcija i odgovornost zbog ubistava 25 ljudi, među kojima i jedno dijete, koja su početkom 1990-ih izvršili tzv. peruanski 'odredi smrti'.

Godine 1997. dobio je simpatije Peruanaca kada je njegov tim od 140 komandosa upao u kompleks japanske ambasade u kojoj je 14 revolucionara MRTA-e držalo taoce 126 dana tražeći oslobođenje oko 400 njihovih pripadnika. Oko te akcije mišljenja su podjeljena jer su svi revolucionari ubijeni, iako su se neki navodno bili već predali.

Od 2000. do 2005. boravio je u Japanu. Uhapšen je tijekom posjeta Čileu, gdje se pripremao za ponovnu kandidaturu za predsjedničke izbore 2006.