Osuđen za ubistvo
0

Bivši paraolimpijac Oscar Pistorius traži da ranije izađe iz zatvora

D. B.
Oscar Pistorius (Foto: EPA-EFE)
Oscar Pistorius (Foto: EPA-EFE)
Osuđeni ubica i nekadašnji paraolimpijac Oscar Pistorius će putem suda pokušati prisiliti južnoafričke vlasti da održe saslušanje za uslovno puštanje na slobodu.

Pistorius služi kaznu od 13 godina zatvora zbog ubistva njegove djevojke Reeve Steenkamp 2013. godine. On ju je ubio hicima ispaljenim kroz zaključana vrata toaleta, a nakon ubistva je tvrdio da ju je zamijenio s pljačkašem. On sada traži ranije puštanje na slobodu zbog spora o tome kada je njegova kazna počela teći.

Niz izazova i odluka Vrhovnog žalbenog suda doveo je do konfuzije o tome kada je njegova kazna stupila na snagu.

Pistorius tvrdi da je već odslužio dovoljno vremena u zatvoru da ima pravo na uslovni otpust.

Godine 2013. je sud odlučio da Pistorius mora odslužiti kaznu od 13 godina i pet mjeseci zatvora zbog ubistva, čime je poništena prva presuda koja je iznosila šest godina zatvora.

Prošle godine je sud odlučio da se njegova trenutna kazna treba računati od oktobra 2014. godine kada je prvobitno osuđen po blažoj optužbi za ubistvo. Pistorius tvrdi da je prema ovom datumu stekao pravo na uvjetni otpust još u februaru prošle godine. On želi da Visoki sud naredi odboru za uslovni otpust da sazove saslušanje, a ako se tom zahtjevu udovolji, on traži održavanje saslušanja u roku od 30 dana od naredbe.

No, zatvor Atteridgeville u kojem se Pistorius nalazi navodi da je apelacioni sud donio kontradiktorne presude.

Ministarstvo za kazneno-popravne službe također traži sudsku presudu kako bi se utvrdio datum kada je njegova kazna efektivno počela.

Pistorius je ubio Steenkamp na Valentinovo prije devet godina, a ovaj zločin je šokirao zemlju i cijeli svijet. Suđenje je prenošeno uživo, a Pistorius je tvrdio da je pucao četiri puta jer je mislio da je pljačkaš ušao u njegov dom u Pretoriji.

No, žalbeno vijeće je zaključilo da je, pošto se naoružao smrtonosnim oružjem, trebao znati da bi osoba s druge strane vrata mogla umrijeti, posebno jer je prošao obuku za korištenje vatrenog oružja.