Francuska
0

Bivši ministar u pritvoru zbog seksualnog napastvovanja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Bivši francuski ministar Georges Tron, nad kojim se provodi istraga zbog seksualnog napastvovanja, smješten je u ponedjeljak u pritvor, doznaje se iz tužilaštva u Evryju, u pariskoj regiji.

Tron je krajem maja podnio ostavku na mjesto državnog sekretara za javne dužnosti koje je zauzimao od marta 2010. godine, nakon što je otvorena istraga o silovanju i seksualnom napastovanju.

Dvije općinske službenice u Draveilu, na jugu Pariza, optužile su za seksualno napastovanje 53-godišnjeg Trona koji je gradonačelnik u tom mjestu. On je optužbe kategorički odbacio.

Ostavku je podnio jer se njegova stranka, UMP Nicolasa Sakozyja, uplašila poređenja ove afere i skandala oko bivšeg generalnog direktora MMF-a Dominiuqua Strauss-Kahna.

Dvije bivše službenice u općini Draveil imaju 34 i 36 godina.

Krajem maja, njegov advokat Olivier Schnerb branio je sklonost svog klijenta "refleksologiji" zbog koje je predlagao masaže stopala. "Opće je poznato da gradonačalnik zagovara nježna liječenja i refleksologiju. To je neuobičajeno, ali kad biste znali koliki broj čudnih hobija ima u francuskim općinama prenerazili biste se", kazao je advokat.