Svijet
8

Bivši libijski ministar pronađen mrtav u Dunavu

FENA
Šukrija Ganema
Šukrija Ganema
Tijelo bivšeg libijskog ministra za naftu Šukrija Ganema pronađeno je u Dunavu u blizini austrijske prijestolnice Beča u nedjelju.

Medijski izvještaji navode da je policijski glasnogovornik Roman Hahslinger rekao da je Ganemovo tijelo pronađeno kako pluta u rijeci u nedjelju ujutro.

Naglasio je da nije bilo vanjskih znakova nasilja na tijelu. Uzrok smrti se jedino može utvrditi obdukcijom.

Ganema (69) je zadnjeg živa vidjela njegova kćerka u subotu navečer u njihovom stanu u bečkom predgrađu.

Ona je otišla na spavanje i kada se probudila on nije bio u stanu. Nakon toga ju je nazvala policija i saopćila da je tijelo njenog oca pronađeno u Dunavu, 20 metara udaljeno od obale.

Ganem je radio kao savjetnik za kompaniju sa sjedištem u Beču. Pobjegao je iz Libije kada je ta naftom bogata sjevernoafrička zemlja bila zahvaćena nemirima i ustankom protiv režima pukovnika Muamera Gadafija.

On je kritizirao krvoproliće u Libiji, rekavši da je situacija postala "nepodnošljiva".

Ganem je obnašao dužnost premijera od 2003. do 2006. godine, prije nego što je postao ministar za naftu.

Kada je kriza u Libiji bila na svom vrhuncu, on je pobjegao u susjedni Tunis sredinom maja 2011. godine i u to vrijeme bio je jedan od najviših zvaničnika koji je pobjegao iz Libije.

Pobjegao je samo nekoliko sedmica prije nego što je trebao predstaviti Libiju na sastanku OPEC-a u Beču.

Objavio je svoj bijeg u junu, rekavši da je napustio svoju domovinu "kako bi se pridružio izboru mladih Libijaca u borbi za demokratsku zemlju". Međutim, Ganem se nije pridružio Nacionalnom prijelaznom vijeću, trenutnoj privremenoj vladi Libije.