Libija
0

Od Mauritanije se traži izručenje Gadafijevog šefa obavještajaca

FENA
Abdulah al-Senusi
Abdulah al-Senusi
Vlasti u Tripoliju zatražile su u subotu od Mauritanije da im izruči bivšeg šefa libijske obavještajne službe Abdulaha al-Senusija, koji je uhapšen na aerodromu u toj zemlji.

"Danas je državni tužilac poslao zahtjev za ekstradiciju mauritanskoj vladi preko Interpola", izjavio je portparol libijske vlade Naser al-Mani na pres-konferenciji.

Po njegovim riječima libijsko ministarstvo vanjskih poslova u kontaktu je s Mauritanijom oko procedure izručenja, ističući da je vlada u Tripoliju spremna da prihvati Senusija i organizuje mu pošteno suđenje u Libiji, javlja Reuters.

Senusi, šef obavještajne službe za vrijeme režima Moamera Gadafija, uhapšen je tokom noći na aerodromu u Nuakšotu, pošto je doputovao iz Kazablanke, a sigurnosni izvori su ranije saopćili da je putovao s lažnim pasošem.

Senusija, Gadafijevog zeta, traži Međunarodni krivični sud (ICC) u Haagu, optužujući ga da je odigrao "ključnu" ulogu u slamanju protesta u Libiji.

ICC je saopćio da je Senusi bio "indirektni organizator zločina protiv čovječnosti, ubistava i progona na političkoj osnovi" počinjenih u Bengaziju.

Senusi (62) je uhapšen pošto je nekoliko mjeseci proveo u bjekstvu.

Sigurnosne službe u Nigeru i Maliju u oktobru su saopćile da je Senusi nekoliko puta prešao preko njihove teritorije.

Mjesec dana kasnije, libijske vlasti objavile su da je Senusi uhapšen, ali do danas nisu objavljeni snimci tog navodnog hapšenja.