Reakcije na dogovor
27

Bivši izraelski premijer: Saudijsko-iranski sporazum predstavlja fatalan udarac za Izrael

S. M.
Naftali Bennett (Foto: EPA-EFE)
Naftali Bennett (Foto: EPA-EFE)
Saudijsko-iranski sporazum je opasan razvoj događaja koji predstavlja fatalan udarac naporima Izraela da se formira regionalna koalicija protiv Irana, rekao je bivši izraelski premijer Naftali Bennett.

Bivši premijer Naftali Bennett nazvao je vijesti o obnovljenom iransko-saudijskom savezu "ozbiljnim i opasnim razvojem događaja za Izrael" i "političkom pobjedom Irana".

Naglasio je da dogovor predstavlja fatalan udarac naporima Izraela da se izgradi regionalna koalicija protiv Irana.

Povodom obavljanja diplomatskih odnosa Irana i Saudijske Arabije oglasio se Yari Lapid, još jedan bivši premijer Izraela.

"Sporazum između Saudijske Arabije i Irana odražava potpuni i opasan neuspjeh vanjske politike izraelske vlade", rekao je Lapid dok je iskoristio trenutak za kritiku premijera Benjamina Netanyahua.

Iran i Saudijska Arabija složili su se da ponovo uspostave diplomatske odnose u petak nakon razgovora u Pekingu između najviših sigurnosnih zvaničnika dvije suparničke bliskoistočne sile, izvijestili su u petak iranski državni mediji.

"Kao rezultat razgovora, Iran i Saudijska Arabija su se složili da obnove diplomatske odnose i ponovo otvore ambasade u roku od dva mjeseca", objavila je iranska novinska agencija IRNA.

Izraelski političari su odmah izrazili zabrinutost jer se čini da je ovaj potez onemogućio jednu od glavnih političkih inicijativa Netanyahuove nove vlade, da se normaliziraju odnosi sa Saudijskom Arabijom.

"Ovo se događa kada se cijeli dan bavite pravnim ludilom umjesto da radite svoj posao protiv Irana i jačate odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama", dodao je Lapid.