Hiljade smrtnih slučajeva
16

Bivši italijanski premijer oslobođen optužbi za loše upravljanje tokom pandemije koronavirusa

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši italijanski premijer Giuseppe Conte i bivši ministar zdravlja Roberto Speranza nisu odgovorni za loše upravljanje prvom fazom pandemije koronavirusa u zemlji, odlučio je danas sud.

Prošlog marta, tužioci u Bergamu, pokrajini Lombardija koja je najteže pogođena tokom prvog talasa virusa 2020. godine, stavili su Contea i Speranzu pod istragu zbog sumnje da su krivi za ubistva iz nehata zbog lošeg odgovora vlade na početku pandemije koronavirusa.

Bergamo je registrovao 6.000 smrtnih slučajeva tokom prvog talasa virusa, a prema navodima organizacija za ljudska prava, koja predstavljaju porodice žrtava, čak 4.000 smrtnih slučajeva moglo biti spriječeno da su područja odmah stavljena u karantin.

Italija je bila prva evropska zemlja koja je pogođena koronavirusom,a prvi slučaj potvrđen je u Codognu, u južnoj Lombardiji, 21. februara 2020. godine. Dva dana kasnije došlo je do epidemije u bolnici u Alzano Lombardu.

Međutim, za razliku od Codonja, koji je odmah stavljen u karantin zajedno s još devet gradova u Lombardiji i jednim u Venetu, bolnica Alzano Lombardo je otvorena, dok je pokrajina Bergamo ušla u karantin sa cijelom regijom Lombardija tek dvije sedmice kasnije.

Međutim, sud je danas odbacio slučaj navodeći da su optužbe protiv Contea i Speranze bile neosnovane.

Porodice žrtava u pokrajini Bergamo opisali su presudu kao "šamar u lice".