Premijerka nasjela
20

Bivši italijanski premijer kritikovao Meloni: Državi je nanesena šteta zbog šale ruskih komičara

V. K.
Giorgia Meloni (Foto: EPA-EFE)
Giorgia Meloni (Foto: EPA-EFE)
Bivši premijer Italije Giuseppe Conte osvrnuo se na slučaj aktuelne premijerke Giorgie Meloni koja je postala "žrtva" šale dvojice ruskih komičara Vovana i Lexusa.
Naime, dvojica ruskih komičara, od kojih se jedan predstavljao kao afrički političar, stupila su u kontakt s premijerkom te su razgovarali o geopolitičkoj situaciji. Između ostalog, Meloni je rekla kako su svi umorni od sukoba u Ukrajini.

"Veliki je umor na svim stranama oko sukoba i bliži se trenutak kada će svi shvatiti da nam treba izlaz. Problem pronaći izlaz prihvatljiv za obje strane, a da se ne naruši međunarodno pravo. Imam neke ideje kako se nositi s ovom situacijom, ali čekam pravo vrijeme da ih stavim na stol", kazala je Meloni.

Njen gaf komentirao je i Conte te je poručio kako je nanesena velika šteta Italiji.

"Premijerka Meloni je mislila da razgovara s afričkim zvaničnicima, a razgovarala je s dvojicom ruskih komičara kojima je objašnjavala stavove naše zemlje o vrlo delikatnim dokumentima za našu sigurnost i kredibilitet, od rata do migracija", rekao je Conte.

Naglasio je kako je Meloni u tom razgovoru otkrila stvari koje nikada nije rekla Italijanima.

"Ona nastavlja da šalje oružje u Ukrajinu i nastavlja vojnu eskalaciju, ali pokazuje da je svjesna da moramo pronaći izlaz kroz pregovore, a koji će štititi interese obje strane. Ovakav kukavičluk plaćaju Italiji, Evropljani, ali prije svega žrtve ovog rata", poručio je bivši premijer.

Na kraju, njen razgovor sa komičarima Conte je opisao kao veliku obmanu za Italijane.

"Italiji je nanesena ozbiljna šteta", zaključio je Conte.