Veliki napredak
37

Bivši generalni sekretar OPEC-a: Turska će se pridružiti nuklearnom klubu

I. M.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Turska je na dobrom putu da postane dio kluba nacija koje koriste nuklearnu tehnologiju u miroljubive svrhe usred svojih napora da diverzificira energetske resurse.

Adnan Shihab-Eldin, bivši vršilac dužnosti generalnog sekretara Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) je poručio da je Turska čini značajne korake ka postizanju raznolikog energetskog miksa te da je to najefikasniji i najlogičniji način za postizanje ciljeva Pariskog sporazuma.

Shihab-Eldin je naglasio važnost istraživanja i primjene svih mogućih tehnologija dekarbonizacije kako bi se postigla niska emisija ugljika ili neto nulte emisije do 2050. godine.

Pohvalio je napore Turske da nastavi sa raznolikim energetskim miksom koji uključuje nuklearnu energiju, obnovljive izvore energije i prirodni plin. On je podsjetio na nedavnu prekretnicu kada je Turska primila prvu pošiljku nuklearnog goriva za svoj prvi nuklearni reaktor, što je označilo napredak zemlje u tome da postane dio nuklearnog kluba nacija u miroljubive svrhe.

"Turska je dugo razmišljala o nuklearnoj elektrani, ali činjenica je da je nastavila da istražuje ovo pitanje, a kada se ukazala prilika, odlučno su krenuli sa planovima, sarađujući s Rusijom i koristivši se od onoga što Rusija nudi", rekao je.