Svijet
25

Bivši Arsenalov igrač postao džihadista u Siriji?

Klix.ba
Portal FiSyria.com objavio je videosnimak na kojem islamski fanatik, koji tvrdi da je bivši Arsenalov igrač, poziva ljude u Siriju da se bore protiv militanata.

Video je sniman u Siriji, a muškarca čije je lice prekriveno, poziva muslimane sa Zapada da dođu u ratno područje kako bi pobijedili radikalne militante. U ruci drži pušku AK47 i sebe naziva Abu Isa al-Andalus.

Prema pisanju portala koji je objavio snimak, muškarac se preselio u London kako bi igrao za Arsenal, te je odrastao s poznatim fudbalerima. Napustio je sve prije dvije godine i pridružio se al Qaidi povezanoj s Islamskim državama Irak i Sirija.

Muškarac govori na engleskom jeziku s tvrdim akcentom, te je pričao protiv Zapada i pozvao sve da slijede njegov primjer i uzmu oružje u ruke.

"Potrebna nam je pomoć u borbi. Osvojili smo mnoge gradove i uvodimo šerijat. U područjima gdje žive ćafiri plaćaju nam porez. Ako mi ostanemo u njihovim zemljama onda ćemo mi njima plaćati porez. Želite li biti tako poniženi? Ako imate porodicu na Zapadu morate djecu upisati u ćafirske škole. Ko će njih učiti? Možda gay, diler ili pedofil. Bitno je da zaštitite svoju djecu", rekao je na snimku.

Glasnogovornik Arsenala kazao je kako ne prepoznaju osobu s video snimka i da nemaju nikakvih zapisanih podataka o tome da je Abu Iza Andalusi igrao za klub na bilo kojem nivou.

Sigurnosne službe Velike Britanije obavijestile su da je najmanje 250 Britanaca otišlo u Siriju da ratuje.