Tekuća godina presudna
98

Bivši američki general: Rusija će upotrijebiti nuklearno oružje u slučaju da se dese dva scenarija

S. M.
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Penzionisani brigadni general američke vojske Kevin Ryan rekao je da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla doći do zastrašujućeg kraja 2023. godine, pri čemu će se ruski predsjednik Vladimir Putin vjerovatno okrenuti nuklearnom oružju bude li njegova vojska pred porazom.

Ova mogućnost bi se mogla dogoditi, rekao je za Insider Ryan, koji je također bio bivši američki vojni ataše u Rusiji, s ciljem ne samo povlačenja ukrajinskih trupa već i prisiljavanja Kijeva na predaju kako bi izbjegao scenario nuklearnog holokausta .

Moskva bi mogla povući ovaj potez ako bi se desile jedna od dvije mogućnosti. Na prvom mjestu, ako ruske snage budu pred potpunim porazom i na drugom, ukoliko ukrajinske snage krenu u oslobađanje Krima.

Rusija je u nekoliko navrata zaprijetila mogućom upotrebom nuklearnog oružja tokom rata, koji se sada proteže u 11. mjesec.

"Oni koji pokušavaju da nas ucjene nuklearnim oružjem trebaju znati da vjetar može okrenuti u njihovom smjeru", rekao je Vladimir Putin u govoru tokom proglašenja ruske aneksije okupiranih ukrajinskih oblasti Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson.

Prošle sedmice, rusko ministarstvo odbrane objavilo je da jača svoje strateške nuklearne snage 2023. godine daljnjim raspoređivanjem nuklearnih projektila s više bojevih glava i daljom modernizacijom svog odjeljenja strateških bombardera dugog dometa.

Strah da bi Rusija mogla završiti s postavljanjem nuklearnog oružja kako se rat nastavlja je nešto što je izazvalo zabrinutost kod donositelja odluka i analitičara širom svijeta.

Međutim, to ne znači da je to jedini mogući ishod, pa čak ni najvjerovatniji.

Kako je Ryan objasnio, najvjerovatniji ishod je da će se rat ipak završiti 2023. godine, ali kao zastoj. On je procijenio da su i Rusija i Ukrajina vjerovatno izgubile po preko 100.000 vojnika, uz desetine hiljada civilnih žrtava. Zbog toga obje strane iscrpljuju vlastite vojne resurse i vjerovatno neće moći nastaviti borbe do 2024. godine.