Opasna izjava
88

Bivši američki državni sekretar Mike Pompeo poručio da Izrael ima "biblijsko pravo" na Palestinu

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Mike Pompeo, bivši američki državni sekretar, branio je desetljećima dugu okupacija Izraela nad Palestinom tvrdeći da jevrejska država ima biblijsko pravo na zemlju i stoga je ne okupira.

Pompeo je za podcast One Decision rekao da njegova vjerska uvjerenja, strateški interesi SAD-a i njegovo stajalište o palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu kao "poznatom teroristu" podupiru njegovu podršku kao glavnog diplomata Trumpove administracije za promjenu američke politike od posredovanja dvodržavnom rješenju i otvorenijem stajanju uz Izrael.

“(Izrael) nije okupatorska nacija. Kao evanđeoski kršćanin, uvjeren sam svojim čitanjem Biblije da je 3000 godina kasnije, usprkos poricanju tolikih ljudi, (ova zemlja) prava domovina jevrejskog naroda”, rekao je Pompeo

Pompeo, koji je okupiranu Zapadnu obalu nazivao izraelskim imenom Judeja i Samarija, odbio je podržati dvodržavno rješenje nezavisne Palestine uz Izrael što je sve manja mogućnost nakon godina neuspjelih pregovora i uspona političara na vlasti u Izraela koji zagovaraju aneksiju okupiranih teritorija.

"Ja sam za ishod koji jamči izraelsku sigurnost i čini živote boljim za sve u regiji", rekao je.

Pompeo, koji je jednom sugerisao da je Bog poslao Trumpa da spasi Izrael, govorio je uoči objavljivanja knjige Never Give an Inch: Fighting for the America I Love, koja je potaknula spekulacije da postavlja temelje za predsjedničku utrku.

Kao državni sekretar preokrenuo je brojne dugogodišnje američke politike, uključujući poništavanje pravnog savjeta iz 1978. koji je izraelska naselja na Zapadnoj obali proglasio "nedosljednim međunarodnom pravu". Većina zapadnih vlada, poput Velike Britanije, kaže da su naselja i izraelska aneksija okupiranog Istočnog Jeruzalema kršenje Ženevskih konvencija i stoga su nezakoniti.

Pompeo je bio Trumpov direktor CIA-e prije njegova imenovanja državnim sekretarom 2018. Odigrao je ključnu ulogu u administraciji koja je priznala Jeruzalem kao glavni grad Izraela i premjestila američku ambasadu u taj grad iz Tel Aviva. Taj je potez bio naširoko kritikovan, uključujući i saveznike Washingtona.

Pompeo je rekao da je u interesu SAD-a podržati Izrael bez obzira na njegovu politiku, te je okrivio Palestince za neuspjeh mirovnih pregovora.

“Što je u interesu Amerike? Je li to sjediti i čekati da Abu Mazen [Abbas], poznati terorist koji je ubio puno, puno ljudi, uključujući Amerikance... povuče crtu na karti? To je ono što bi State Department učinio", rekao je.

“Prethodni državni sekretar trčao je tamo-amo od Tel Aviva do Ramallaha i pokušavao nacrtati crte na karti. Rekli smo: 'To nije u najboljem interesu Amerike. Idemo stvarati mir’, i uspjeli smo.”

Pompeo je bio dio tima Trumpove administracije koji je pregovarao o sporazumima o normalizaciji Abrahamovog sporazuma između Izraela i nekoliko prethodno neprijateljskih zemalja, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate, Maroko i Sudan. Tada je rekao da su sporazumi dio napora administracije da osigura da "ova jevrejska država ostane".

“Uvjeren sam da je Gospodin ovdje na djelu”, rekao je.