Bio uvodničar na tribini
32

Bivši ambasador Nedim Makarević: Nijemci se pitaju zašto Kalabuhov nije persona non grata

FENA
Nedim Makarević, bivši bh. ambasador (Foto: FENA)
Nedim Makarević, bivši bh. ambasador (Foto: FENA)
Bivši ambasador Bosne i Hercegovine Nedim Makarević bio je uvodničar tribine "Kuda ide Bosna i Hercegovina" koja je organizovana u njemačkom gradu Bad Kissingenu.

Tribini su prisustvovala vojna lica i rezervisti Njemačke vojske (Bundeswehra), kao i dužnosnici iz Sjevernog Bajerna te članovi Društva za sigurnosnu politiku.

Makarević se u uvodnom izlaganju osvrnuo na historiju Bosne i Hercegovine, fokusirajući se na političku situaciju i kompleksno uređenje vlasti koje uključuje nekoliko nivoa - od općinskog, preko kantonalnog i entitetskog do državnog. Govorio je i o načinima donošenja i provođenje političkih odluka, mogućnostima opstrukcija, problematici blokiranja procesa, ali i o tome kako bi se ti procesi mogli unaprijediti i pojednostaviti.

Makarević se osvrnuo i na rad visokog predstavnika Christiana Schmidta, čija je odluka u izbornoj noći da nametane izmjene Izbornog zakona, kako je naveo, izazvala veliko nezadovoljstvo dijela društva. Dio obraćanja je posvetio geostrateškom trenutku u svjetlu dešavanja u Ukrajini, eventualnim opasnostima po Bosnu i Hercegovinu te prije svega na utjecaj Rusije na Bosnu i Hercegovinu i Zapadni Balkan.

S tim u vezi istaknuta je važnost mornarice za jednu vojnu silu koja nema bez izlaza na otvoreno toplo more, zbog čega je i vjekovna težnja Rusije, rečeno je, izaći na toplo more. Razgovarano je i o energetskoj situaciji, načinima kako se Bosna i Hercegovina snabdijeva plinom te kako bi trebala izbjeći zavisnost od Rusije.

Njemačke oficire najviše je zanimao sigurnosni aspekt, prije svega prisustvo ruske Wagner grupe, GRU-a, tajnih službi, militantnih asocijacija poput "Noćnih vukova", kampova za obuku, kao i djelovanja medija, posebno onih u Srbiji.

"Fokus je bio i na ruskom ambasadoru u Bosni i Hercegovini Igoru Kalabuhovu, čija je izjava o pridruživanju Bosne i Hercegovine u NATO shvaćena kao otvorena prijetnja te se postavilo pitanje zašto se ne proglasi personom non grata u Bosni i Hercegovini, jer je takav način komunikacije sa ambasadorskog nivoa neprimjeren", kazao je Makarević.

Istakao je da je tokom debate bilo razgovora i o politici koji provodi HDZ i njihovom savezništvu sa SNSD-om te kako bi to trebalo biti shvaćeno u Evropskoj uniji. Makarević je naglasio da Bosna i Hercegovina u Njemačkoj vidi prijatelja, ocjenjujući da bi njen angažman trebao biti veći, nadujući se da će se s novom vlasti u Berlinu promijeniti i stav Njemačke prema vanjskim i unutrašnjim političkim pitanjima Bosne i Hercegovine.

Tribinu su organizovali Društvo za sigurnosnu politiku i fondacije "Friedrich Nauman" i "Thomas Dehler".