Iran ponovo upozorio Ameriku
0

Bivši agent CIA-e: U slučaju rata sa Iranom, Izrael će nestati

Sarajevo-x.com
Iran drži kontrolu nad Hormuzom u Perzijskom zaljevu (Foto: AFP)
Iran drži kontrolu nad Hormuzom u Perzijskom zaljevu (Foto: AFP)
Bivši agent i analitičar Centralne obavještajne službe (CIA) kaže kako bi napad na Iran mogao biti najveća američka greška koja bi dovela do nestanka Izraela.

Ray McGovern kaže kako bi napad na Iran bio velika greška američkih snaga, jer bi ona automatski značila i početak rata u regiji.

"Bojim se da bi Izrael na taj način mogao nestati. U slučaju da uvedemo sankcije Iranu na njihovu naftu, nijedna kap neće proći kroz zaljev Hormuz nad kojim kontrolu ima Iran", kazao je Ray McGovern američkim medijima.

Iranski potpredsjednik Mohammad-Reza Rahimi upozorio je 27. decembra kako uvođenje sankcija Iranu automatski povlači odluku o zatvaranju prolaza Hormuz u Perzijskom zaljevu. To znači da nafta prema zapadnim zemljama ne može proći.

Iranski zvaničnici napominju kako bi bilo kakav oružani napad na tu zemlju izazvao masovnu odmazdu, a rat bi dobio svjetski karakter.

"Savjetujemo američkom nosaču aviona da se ne vraća u Perzijski zaljev. Mi upozoravamo samo jednom i ne mislimo mijenjati našu praksu", kazao je iranski vojni zapovjednik Ataollah Salehi.