Svijet
7

Bivšem načelniku Generalštaba Turske doživotna zatvorska kazna

Anadolija
Bivši načelnik Generalštaba Turske Ilker Basbug, osuđen je na kaznu doživotnog zatvora zbog učešća u pripremi zavjere protiv Vlade Turske u slučaju "Ergenekon".

Pored Basbuga, za pripreme državnog udara, ali i atentate na novinare, akademske radnike i političare u Turskoj tokom posljednje dvije decenije, na doživotnu kaznu zatvora osuđeno je još 12 osoba, uglavnom bivših oficira, a više desetina optuženih danas je osuđeno na ukupnu kaznu od preko hiljadu godina zatvora.

Sudije 13. Višeg krivičnog suda u Istanbulu osudili su danas na višegodišnje zatvorske kazne pripadnike organizirane kriminalne skupine "Ergenekon", vinovnike zavjere protiv Vlade Turske, odnosno za planiranje državnog udara u cilju svrgavanja Vlade.

Penzionisani pukovnik Arif Dogan osuđen je na 47 godina i tri mjeseca zatvora, pisac Yazar Ergün Poyraz na 29 godina i sedam mjeseci, a optuženi za bacanje molotovljevog koktela na zgradu lista Cumhuriyet, Bedirhan Şinal, na 18 godina i osam mjeseci.

Lider kriminalne grupe "Ergenekon" Sedat Peker, bivši rektor Univerziteta "Ondokuz Mayis" prof. dr. Ferit Bernay, bivši rektor Univerziteta Uludag prof. dr. Mustafa Abbas Yurtkuran i penzionisani kontradadmiral Alaettin Sevim osuđeni su na 10 godina zatvora. Poticatelj atentata na turskog političara Akina Birdala, Semih Tufan Gulaltay, osuđen je na 12 godina, a bivši direktor Odjeljenja za borbu protiv organiziranog kriminala u Istanbulu Adil Serdar Sacan na 14 godina i pet mjeseci zatvora.

Penzionisani general pukovnik Ismail Hakkı Pekin osuđen je na 7,5 godina. Prof. Dr. Erol Manisalı dobio je kaznu od devet godina i osam mjeseci, bivši predsjednik Visokog obrazovnog vijeća Kemal Gürüz 13 godina i 11 mjeseci, bivši načelnik općine Esenyurt Gürbüz Çapan kaznu od godinu i tri mjeseca, a doc. dr. Ümit Sayın četiri godine zatvora.

Suđenje pripadnicima pučističke mreže ''Ergenekon'', optužene za pokušaj vojnog udara protiv vlade, počelo je u Silivriju, blizu Istanbula, u prisustvu nekoliko stotina demonstranata.

Nekoliko desetaka optuženih, među kojim ima generala, novinara i nekoliko šefova podzemlja, optuženi su 2007. godine, a sudi im se od oktobra 2008. godine.

Optužnica je tražila teške kazne za optužene za pripreme državnog udara, koji treba da odgovaraju za "pokušaj nasilnog rušenja ustavnog poretka".

Oružane snage i generali na njihov čelu, decenijama su se smatrali čuvarima sekularističkog poretka u Turskoj, a svrgnuli su dvije vlade izabrane od 1960. godine, dok su vladu Necmetina Erbakana 1997. godine prisilili na ostavku.