Prijetnja vojnoj hunti
67

Bivša premijerka Mijanmara Aung San Suu Kyi osuđena na četiri godine zatvora

S. M.
Aung San Suu Kyi
Aung San Suu Kyi
Bivša premijerka Mijanmara i dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi osuđena je na četiri godine zatvora zbog kršenja zakona o prirodnim katastrofama, što je prva kazna nekadašnjoj liderki Mijanmara otkako je hunta preuzela vlast i optužila je za niz zločina.

Ona je optužena za niz krivičnih djela - od nezakonitog posjedovanja voki-tokija do kršenja Zakona o službenim tajnama. Njen advokat je ranije ove slučajeve opisao kao "apsurdne".

Malo je poznato o postupcima u bilo kojem od njenih pravnih slučajeva. Suđeno joj je na zatvorenom sudu, bez pristupa posmatračima, a njenom advokatu je bilo zabranjeno da razgovara s novinarima.

Analitičari su optužbe protiv nje, kojih je sve veći broj od februara, opisali kao transparentan pokušaj njenog uklanjanja kao političke prijetnje. Njena stranka Nacionalna liga za demokratiju odnijela je impresivnu pobjedu na prošlogodišnjim izborima, ali vojska je odbila prihvatiti rezultat.

Liderka, koja je prethodno provela ukupno 15 godina u pritvoru zbog suprotstavljanja vojsci hunta, bi mogla ostati u zatvoru do kraja života ako bude proglašena krivom po svim optužbama.

Prema Udruženju za pomoć političkim zatvorenicima, ona je jedna od više od 10.600 ljudi koje je hunta uhapsila od februara, jer je pokušavala da slomi svaki oblik opozicije. Ubijeno je najmanje 1.303 ljudi.