Niko ne zna gdje je
7

Bivša liderka Mijanmara Aung San Suu Kyi optužena za još dva djela

A. B.
Veliki broj demonstranata i danas se okupio u gradu Jangonu (Foto: EPA-EFE)
Veliki broj demonstranata i danas se okupio u gradu Jangonu (Foto: EPA-EFE)
Bivša liderka Mijanmara Aung San Suu Kyi, koju na tajnom mjestu drže vojne vlasti, pojavila se pred sudom putem videolinka u ponedjeljak 1. marta.
Njen advokat je kazao da djeluje da je dobrog zdravlja te da je zatražila da se konsultuje sa svojim pravnim timom.

Aung San Suu Kyi, bivša šefica civilne vlade, optužena je za ilegalan uvoz toki-vokija i kršenje restrikcija vezanih za koronavirus, a prema riječima njenog advokata, danas je optužena za još dva djela - kršenje zakona o telekomunikacijama i za "podsticanje javnih nereda".

Suu Kyi (75) je uhapšena 1. februara nakon vojnog puča te ju je vojska zatvorila u njenoj rezidenciji u glavnom gradu Najpjidou, ali članovi njene Nacionalne lige za demokratiju sada više nisu sigurni gdje se ona nalazi.

U međuvremenu, u Jangonu, najvećem gradu u Mijanmaru demonstranti su ponovo izašli na ulice, uprkos tome što su jučer sigurnosne snage ubile najmanje 18 ljudi u protestima održanim širom zemlje.

Demonstrante u Jangonu rastjerivala je policija suzavcem dok su se pokušavali okupiti na uobičajenom mjestu na centralnoj raskrsnici.

Prema prvobitnim optužbama bila je predviđena kazna zatvora u trajanju od tri godine, međutim, sada se postavlja pitanje da li će ona biti produžena i za koliko ukoliko se dodaju gore navedene dvije optužbe koje su joj danas dodatno izrečene.

Ako bude osuđena po ovim optužbama to bi moglo osigurati legalnu osnovu da se spriječi da učestvuje na izborima koje je vojna hunta obećala da će biti održani za godinu.

Suđenje je odgođeno do 15. marta, piše BBC.