Poruka iz Pariza
0

Bit će opasno ako Iran bude ignorisao zahtjeve IAEA-e

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuska je ocijenila u ponedjeljak da je "vrlo opasno" ako Iran bude "tvrdoglavo ignorirao zajhtjeve" Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i odlučio izgraditi nova postrojenja za obogaćivanje urana, pa je spomenula nove sankcije za Teheran.

"Bude li Iran tvrdoglavo ignorirao zahtjeve jedne velike nezavisne agencije kao što je IAEA, to je vrlo opasno", ocijenio je ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner za Le Figaro.

"Otkud danas ta najava programa za deset novih nuklearnih postrojenja kada Iran nema nijednu nuklearnu centralu u kojoj će se to gorivo koristiti", zapitao se Kouchner.

Iranski lideri "se sami sebi rugaju", izjavio je on za RTL. Ova najava izgradnje deset novih tvornica za obogaćivanje urana "je prilično karikaturalna" i "pomalo je djetinjast odgovor" na "jedinstveno izglasavanje" rezolucije IAEA-e u kojoj se osuđuje Teheran zbog spornoga nuklearnog programa, ocijenio je on.

"Faktori destabilizacije za regiju su ogromni" s "velikim rizikom da će doći do utrke u nuklearnom naoružavanju i širenju oružja", kazao je ministar odbrane Herve Morin.

On smatra da bi se trebalo "angažirati na novim ekonomskim sankcijama ako se Iran odbije vratiti novim "razgovorima".

Herve Morin smatra da "balistički raketni programi" kao i "programi obogaćivanja urana nemaju druge svrhe osim vojne" kad je iranski režim u pitanju.