Svijet
0

BIRN: Kosovo raj za krijumčare oružja

FENA
Crno tržište oružja na Kosovu nalazi se u procvatu, a rupe u zakonu i nedjelotvorno provođenje zakona stvaraju povoljnu klimu za krijumčare oružja, tvrdi Balkan insajt, internet publikacija Balkanske istraživačke mreže (BIRN).

Pozivajući se na rezultate istraživanja koje je proveo UNDP, BIRN navodi da se na teritoriji Kosova nalazi oko 400.000 komada ilegalnog ručnog oružja, a oružje se, zahvaljujući "poroznim" granicama, krijumčari iz Srbije, Makedonije i Albanije.

Prema nalazima UNDP-a, "rašireno je uvjerenje, jednako među kosovskim Albancima i kosovskim Srbima, da su pripadnici druge etničke grupe dobro naoružani i da je držanje oružja važno da bi se održala ravnoteža straha".

Oni koji održavaju ovu ravnotežu jesu krijumčari oružja, s kojima se lako može stupiti u kontakt preko posrednika u mnogim kafićima u starom centru Prištine.

BIRN tvrdi da oružje, osim što stiže iz Srbije, Makedonije i Albanije, stiže i iz brojnih malih radionica širom Kosova gdje se gasni pištolji prerađuju u efikasno vatreno oružje i prodaju na crnom tržištu po cijenama koje "i dijete može platiti". Tako prerađeni pištolji ako ne nađu kupce na domaćem tržištu, prodaju se u inozemstvu, kaže se u izvještaju Balkan insajta.

Balkan insajt ocjenjuje da rupe u zakonima Misije UN-a na Kosovu (UNMIK), koji se odnose na oružje, "podstiču ilegalnu trgovinu oružjem". BIRN dalje tvrdi da su liberalne procedure za izdavanje dozvola dovele do toga da stanovnici Kosova koji žele da imaju pušku u kući to mogu bez problema i ostvariti.

Mreža navodi da se statistički podaci razlikuju, ali da nema sumnje da je od 2001. godine legalizirana velika količina oružja. BIRN se poziva na procjenu Savez lovaca na Kosovu, koji procjenjuje da se u privatnom posedu nalazi oko 50.000 komada oružja, ali da pravi broj lovaca na Kosovu nikada nije prelazio brojku od 10.000.

Glasnogovornik Kosovske policijske službe (KPS) Veton Elshani potvrdio je u izjavi Balkan insajtu da policija ne provjerava porijeklo lovačkog oružja prilikom registracije jer prema zakonima nije obavezna to činiti.

"Pretpostavljamo da je to oružje bilo na Kosovu i prije 1999. godine", rekao je Elshani. "Samo 150 ljudi na Kosovu ima dozvole za nošenje malog ručnog naoružanja", kaže Elshani, dodajući da se legalno oružje uglavnom nalazi u rukama tjelohranitelja koji čuvaju važne osobe.

Vlasti ne izdaju dozvole za pištolje tako lako kao za lovačke puške i prema tvrdnjama policije gotovo svi pištolji na Kosovu su ilegalni.

Balkan insajt navodi da je veći dio oružja registrovanog od 2001. godine proizveden nakon 1999. godine, a da su kanali koji su provobitno organizovani da bi se na Kosovo unosilo lovačko oruzje poslije 2001. godine sada koriste za nezakoniti uvoz svih vrsta naoružanja, uglavnom malog ručnog oružja.

Mreža navodi da se veliki broj prerađenih pištolja šalje u Albaniju, nakon čega se vjerovatno švercuju u zapadnu Evropu.

BIRN podsjeća da je od 1999. godine na Kosovu pokrenuto nekoliko programa amnestije za oružje, dok je KFOR konfiskovao značajnu količinu oružja u svojim brojnim akcijama.

Da bi se riješio problem krijumčarenja oružja, UNMIK je uveo stroge zakone koji reguliraju posjedovanje oružja i pravo da nose malo ručno naoružanje imaju samo pripadnici NATO-a, policija i odnedavno osiguranje važnih osoba, dok ne postoji kompanija ili fizičko lice registrovano za uvoz ili prodaju oružja.

Neimenovani izvor u kosovskoj policiji potvrdio je BIRN-u da se na Kosovu nikad nije ni provjeravalo da li je i koliko oružja bilo u pokrajini prije 1999. godine, ističući da je šverc oružja podstican zahvaljujući rupama u zakonu koji je donio UNMIK.