Svijet
0

Biodizel od otpadnog jestivog ulja

FENA
Od narednog mjeseca singapurski vozači koji koriste dizel imat će mogućnost da koriste i gorivo na bazi iskorištenog jestivog ulja.

Proizvođač tog ulja je Singapurac Kom Mam Sun koji je razvio tehnologiju proizvodnje biodizela od otpadnog kuhinjskog ulja na bazi znanja koja je "pokupio" s Interneta, piše singapurska štampa, prenose agencije.

Kom je ovu tehnologiju usavršavao dvije godine. Ona, po njemu, ne zahtijeva velika ulaganja, ni sofisticiranu opremu, a na ovaj korak ga je, kako kaže, motivirala želja da učini nešto što bi bilo od koristi za prirodnu sredinu.

On svoje biogorivo nudi onima koji su zainteresovani da voze "čistija vozila". On tvrdi da je njegov proizvod čistiji od većine biodizel goriva koja se koriste u SAD-u i Evropi i obično sadrže i jedan procent dizela. Komovo gorivo od otpadnog kuhinjskog ulja nema nikakve sastojke mineralnog porijekla i uopće ne sadrži sumpor, tako da manje zagađuje atmosferu.

Kom je osnovao firmu "Bajofjuel riserč" (Biofuel Researc) čiji je trenutni kapacitet 1.500 tona biodizela mjesečno, a sirovina se osigurava iz kuhinja singapurskih restorana.

Njegov biodizel već koristi nekoliko manjih firmi kao pogon za smetljarske kamione i građevinske mašine.

Prognozira se da će svjetska tražnja biogoriva u naredenih nekoliko godina da se poveća na 10,5 miliona tona, budući da rastuće cijene nafte podstiču interesovanje za alternativne energente.