{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bin Laden štedio na sebi, ali je prema drugima bio darežljiv

F
4.6.2012. u 09:50
48
46
Bin Laden štedio na sebi, ali je prema drugima bio darežljiv
48
Bin Laden štedio na sebi, ali je prema drugima bio darežljiv
Osama bin Laden
Konzumaciju mesa i korištenje struje, bivši vođa El-Kaide Osama bin Laden smatrao je luksuzom. Tako je štedio novac koji je darovao u druge svrhe.
Osama bin Laden potrošio je svo svoje lično bogatstvo finansirajući džihad. Novcem je pomagao izvođenje terorističkih napada, objavili su njegovi zamjenici, javlja AP.

Novi vođa El-Qaide Ayman al-Zawahri, u seriji videa koje objavljuje rekao je kako je Osama bin Laden bio veoma darežljiv prema svojim gostima. Iako je sam živio većinom na kruhu i povrću, jednom je naredio da se zakolje cijelo stado ovaca kako bi njihovo meso mogao ponuditi gostima.

Bin Laden, rođen u imućnoj porodici, 1998. godine potrošio je 50.000 dolara za bombaške napade na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji. U tim su eksplozijama poginule 224 osobe. Dobro je poznato da je finansirao i napade 11. septembra 2001. godine.

"Lično je živio veoma štedljivo, a novac je trošio na džihad. U njegovoj je kući bilo jednostavno pokućstvo", rekao je al-Zawahri. Dodao je kako je Osama bin Laden jeo samo kruh i povrće, ali kada bi došli gosti, za njih je uvijek bilo mesa.

Darežljiv je bio i prema svojim tjelohraniteljima, koji su mu bili odani. Al-Zawahiri kaže da želi dočarati ljudsku stranu Osame bin-Ladena. Ubijenog vođu El-Kaide opisao je kao osjećajnog muškarca koji je plakao kada su njegovi prijatelji izgubili člana porodice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: