Borio se da sačuva Al Qaidu
0

Američka vojska: Bin Laden je bio frustrirani vođa

SRNA
Osama bin Laden
Osama bin Laden
Vođa terorističke mreže Al kaida Osama bin Laden bio je "frustrirani vođa koji se borio da oživi svoju sve slabiju mrežu", saopštila je američka vojska.

Centar za borbu protiv terorizma američke Vojne akademije postavio je na internet dokumente koji su zaplijenjeni u kompleksu Abotabad tokom američke operacije, javio je BBC.

   U dokumentima se vidi da je Bin Laden bio nesretan zbog napada na druge muslimane, apelujući na svoje saveznike da napadaju SAD i izražavajući razočarenje što ne može da kontroliše različite srodne grupe.

   Objavljeno je 17 dokumenata od pronađenih više od 6.000.

   Dopisnik BBC-a Frank Gardner kaže da te dokumente treba gledati u kontekstu.

   "SAD žele da prikažu Bin Ladena kao neuspjeh, a ne nekakvu silu. Vođa Al Qaide i dalje je simbol mnogima jer je uspio da ga ne uhapse Amerikanci veoma dugo", rekao je Gardner.

   Pronađeni dokumenti na 175 strana, koji su objavljeni na godišnjicu njegove smrti, datiraju od septembra 2006. do aprila 2011, a među njima su i pisma drugih vođa Al Qaide.
   U nekim dokumentima navodi se da grupa ima zategnute odnose sa Iranom, ali se ne navodi nikakva institucionalna podrška Pakistana, gdje je Bin Laden živio devet godina.

   U dokumentima se vidi i zabrinutost Bih Ladena jer su muslimani odvojeni od ideologije džihada.

   U pismu iz 2010. godine Bin Laden piše da "počinje nova faza da se isprave počinjene greške". "Mi ćemo uz božju pomoć povratiti povjerenje u džihad", piše on.

   Bin Ladena je njegov medijski savjetnik Adam Gadan savjetovao da distancira svoju mrežu od grupe Al Qaida u Iraku zbog neuspjeha ove druge, navodi američka vojska.

   U dokumentima se čak navode i prijetnje rukovodstvu grupe Pakistanski talibani da će protiv njih biti preduzete mjere zbog velikih grešaka, uključujući neselektivne napade na muslimane.

   Bin Laden je napisao veoma oštro pismo lideru grupe Al Qaida na Arabijskom poluostrvu, apelujući na njih da se fokusiraju na napade na SAD, a ne jemenske vladine snage ili snage bezbjednosti.
   Bin Laden, takođe, nije imao visoko mišljenje o somalijskoj radikalnoj grupi Al Shabab, za koju je smatrao da je loše organizovana.

   On je, takođe, naredio svojim militantima da traže priliku da ubiju predsjednika SAD Baracka Obamu i generala Davida Petraeusa tokom njihovih zvaničnih posjeta Pakistanu i Avganistanu.

   Bin Laden ih je upozorio da se ne "uzbuđuju u vezi sa potpredsjednikom Josephom Bidenom jer je on apsolutno nepripremljen za to mjesto, što će odvesti SAD u krizu".

   U pismu od aprila 2011. godine Bin Laden razmatra Arapsko proljeće, nazivajući ga "fantastičnim događajem" u istoriji muslimana i izražavajući nadu da će svojim vođstvom uticati na te događaje putem medija.

   Šef odjeljenja Bijele kuće za borbu protiv terorizma Jon Brennan rekao je da ovi dokumenti pokazuju da su SAD sigurnije bez Osame bin Ladena.