{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bill Gates: Googleovi baloni neće pomoći oboljelim od malarije

9.8.2013. u 21:37
5
21
Bill Gates: Googleovi baloni neće pomoći oboljelim od malarije
5
Bill Gates: Googleovi baloni neće pomoći oboljelim od malarije
Bill Gates (Foto: AFP)
Bill Gates jekritikovao Googleov plan da dovede internet u zemlje Trećeg svijeta pomoću velikih balona.
"Oni koji umiru od malarije, pogledat će gore i vidjeti balon, samo nisam baš siguran da će im pomoći“, rekao je najbogatiji čovjek na svijetu i osnivač softverskog giganta Microsoft. Gates je prošle godine donirao 750 miliona dolara Globalnom fondu za borbu protiv AIDS-a, TB-a i malarije, a postavio je pitanje da li će uvođenje interneta u neke od najsiromašnijih zemalja svijeta zaista riješiti probleme.

U intervjuu za Bloomberg Businessweek, Gates je rekao da iako je veliki zagovornik moći interneta u zdravstvu, u ovom slučaju baš i nema direktne veze sa pomoći oboljelim,a kritikovao je i Googleov rad u vezi filantropije.

Googleov humanitarni rad obavlja se putem stranice Google.org, koja je pokrenuta uz mnogo buke, a vodi je Larry Brilliant, nekadašnji čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

"Fokusiramo se na probleme gdje naša sredstva i sposobnosti poput tehnološke inovacije, globalne prisutnosti, stvaranja velikih količina informacija dostupnim i korisnim, igraju najveću ulogu i gdje naša rješenja imaju najveći potencijal za napredovanje", kažu iz Googlea.

Gates navodi kako je Google na sva zvona najavio da će učiniti čitav niz stvari.

"Unajmili su Brillianta i ostvarili fantastičan publicitet, a zatim su to sve ugasili. Sada samo rade svoj standardni posao. Dobro. Ali glumci koji samo rade svoj posao neće učiniti ništa u vezi siromašnih", rekao je Gates.

Google je nedavno, u okviru projekta Loon, poslao 30 balona sa Novog Zelanda koji će letjeti širom svijeta i pružati usluge brzog interneta u zemljama koje još uvijek nisu uvezane u mrežu. Kompanija se nada da će spasiti zemlje u razvoju od kupovine skupih kablova od optičkih vlakana i obezbijediti im pristup internetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: