Svijet
2

Bill de Blasio je novi gradonačelnik New Yorka

Klix.ba
Bill de Blasio (Foto: AFP)
Bill de Blasio (Foto: AFP)
Popularni demokrata Bill de Blasio izabran je za gradonačelnika New Yorka u utorak, nakon što je uvjerljivo porazio republikanskog kandidata Joeja Lhotu.

De Blasijeva popularnost je neosporna, a uspio je dobiti naklonost birača različitog ekonomskog spektra. Stanovnici New Yorka ističu da se lako mogu identificirati sa novim gradonačelnikom jer je njegova supruga crnkinja i uz to i biseksualka, a djeca mu pohađaju državne škole. Čini se kako je on u neposrednijem kontaktu sa stanovništvom od svojih prethodnika, što mu je i donijelo uvjerljivu pobjedu, prenosi AFP.

Njegovo obećanje da će oporezovati bogati sloj stanovništva kako bi pospješio pružanje predškolskih usluga za svu djecu pokazalo se kao pun pogodak. Njujorčani naglašavaju kako im se sviđa gradonačelnikov otvoren stav o svim pitanjima, ali i njegov entuzijazam da radi. Uvjereni su da će donijeti razliku i poboljšati život ugroženih kategorija stanovništva, koje su za vrijeme prethodnog gradonačelnika Michaela Bloomberga, kako ističu Njujorčani, bile na margini.

Naravno, ima i onih koji nisu za De Blasija, te ističu kako će on vratiti New York decenije unazad, usljed čega će doći i do povećane stope kriminaliteta. Ipak, na početku svoga mandata on može biti i više nego zadovoljan podrškom koju ima među Njujorčanima.