Svijet
170

Bild: Angela Merkel glavni favorit za osvajanje Nobelove nagrade za mir

Klix.ba
Angela Merkel (Foto: EPA)
Angela Merkel (Foto: EPA)
Prema anketi njemačkog Bilda, Angela Merkel je glavni favorit za osvajanje Nobelove nagrade za mir zbog svog doprinosa u rješavanju izbjegličke krize i krize u Ukrajini.

Kako navodi ugledni njemački list, najveći aduti njemačke kancelarke su što je otvorila vrata svoje zemlje za rastući broj izbjeglica, te uloga u smirivanju krvavog sukoba u Ukrajini u kojem je poginulo više od 5.000 osoba.

Ove godine je za ovu nagradu nominovano 276 osoba.

"Angela Merkel će zasigurno odnijeti nagradu. Jedina je koja je preuzela moralno vodstvo i pokušala preokrenuti cijelu debatu o izbjeglicama u jedan pozitivan smjer. Unatoč jakoj evropskoj i domaćoj opoziciji, Merkel je zadržala stav 'mi to možemo', iako se procjenjuje da će ove godine u Njemačku stići više od milion izbjeglica", rekao je Kristian Berg Harpvike, direktor Instituta za mirovna istraživanja u Oslu (PRIO).

Imena koja se spominju kao prvi pratitelji njemačke kancelarke su iranski i američki ministri vanjskih poslova Javad Zarif i John Kerry zbog njihove uloge u postizanju sporazuma o iranskom nuklearnom naoružanju.

Također, kao mogući dobitnik navodi se i Denis Mukwege koji je liječio hiljade silovanih žena na istoku Demokratske Republike Kongo.