Katastrofalna godina
0

Bilans smrti u 2010. godini nenormalno visok

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
U samo nekoliko mjeseci ove godine planetu Zemlju pogodilo je nekoliko teških i smrtonosnih prirodnih katastrofa, od potresa na Haitiju i Čileu do snježnih oluja koje su zahvatile Washington, pa je 2010. već iznad prosjeka kada je u pitanju broj smrti uzrokovan prirodnim nesrećama.

U poređenju sa prethodnim godina, broj smrti u 2010. godini, koji je već sad preko 200.000, daleko je iznad granice. Kao i prethodnih godina, uzrok najvećeg broja smrti je jedan događaj.

Od 2000. do 2009. godine, prosjek smrtno stradalih je bio 78.000 prema podacima UN-a. U 90-im godinama prošlog vijeka, prosjek je iznosio 43.000 mrtvih. Stručnjaci za prirodne katastrofe govore da je porast smrti dijelom vezan i za povećanje broja stanovništva u urbanim dijelovima.

Prošle godine je u nepogodama život izgubilo 10.416 osoba, a najviše u potresu koji je pogodio otok Sumatru.

Zemljotres na Haitiju odgovoran je za većinu smrtnih slučajeva u ovoj godini. Pretpostavlja se da je poginulo oko 220.000 osoba što se može porediti sa cunamijem koji je pogodio Indijski okean 2004. godine, piše Live Science. Stručnjaci tvrde da je zemljotres na Haitiju najgora prirodna katastrofa modernog vremena.

"Zemljotres na Haitiju je istinska katastrofa kakvu nismo zabilježili u historiji koja je poznata i u utjecaju koji je imao na neko društvo", rekla je Kathleen Tierney, profesorica sociologije i stručnjak za prirodne katastrofe.