Tragedija na Haitiju
0

Još je mnogo tijela pod ruševinama Port-au-Princea

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Još nije utvrđen konačan broj žrtava potresa koji je prije mjesec dana pogodio Haiti, ali je jasno da je ta katastrofa bila jedna od najpogibeljnijih u novije doba.

Haićanska ministrica komunikacija Marie Lawrence Jocelyn Lasegue izjavila je u utorak da je u potresu život izgubilo 230.000 ljudi i da ta brojka još nije konačna, a u srijedu je iz njenog kabineta saopćeno da je predsjednik Rene Preval rekao da je sahranjeno 270.000 ljudi.

Kabinet je ubrzo povukao to saopćenje kao pogrešno, ali ga je potom ponovno izdao, da bi ministarstvo komunikacija u srijedu navečer objavilo ispravak navodeći da je u pitanju bila greška u kucanju brojki i da je u tekstu trebalo pisati 170.000, prenio je Associated Press.

Preval je u srijedu uvečer, na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministricom Lasegue, rekao da ima 170.000 mrtvih, ali ministrica ga je na francuskom jeziku prekinula: "Ne, ne! Službena brojka je 210.000."

Predsjednik je na to odgovorio na engleskom: "Ona ne zna šta govori."

Preval je objasnio da je u masovnim grobnicama sahranjeno 170.000 tijela i da ta brojka ne obuhvaća one sahranjene na privatnim ceremonijama.

Nijedna strana vlada ni humanitarna organizacija nije izdala vlastitu procjenu broja poginulih.

U Port-au-Princeu je u trenutku potresa 12. januara živjela trećina od ukupno devet miliona stanovnika Haitija. Od siline potresa se srušilo oko 250.000 kuća i 30.000 poslovnih i trgovinskih objekata. Vlasti smatraju da pod ruševinama ima još mnogo tijela.

Mještani su danima poslije potresa izvlačili iz ruševina tijela i slagali ih po ulicama, odakle ih je preuzimala državna agencija zadužena za sahranjivanje u masovnim grobnicama u Titanienu, sjeverno od glavnog grada.

Katastrofa sličnih razmjera dogodila se 26. decembra 2004. godine, kada je cunami, izazvan snažnim potresom u Indijskom okeanu, odnio oko 230.000 života, uglavnom u Indoneziji, Šri Lanki, Tajlandu, na jugu Indije i u Maleziji.