Stav Amerike
143

Bijela kuća: Za razliku od Izraelaca u Gazi, Rusi s namjerom ubijaju civile u Ukrajini

S. M.
John Kirby
John Kirby
Koordinator Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby kazao je da postoji razlika između civilnih žrtava u Pojasu Gaze i Ukrajini, odnosno u namjeri Rusa i Izraelaca.

Objašnjavajući razliku, američki zvaničnik je istakao da se, za razliku od akcija Rusa u Ukrajini, Izraelci ne bave ubijanjem, mučenjem i silovanjem civilnog stanovništva u Gazi kao "dio ratnih ciljeva".

Kirby tvrdi da to nije dio njihovih planova da namjerno naude civilima.

"Ali mislim da Ukrajina i ono što Putin radi ovdje nije prikladno poređenje. Mučenje, silovanje, klanje civila, uništavanje civilne infrastrukture, terorisanje čitavog stanovništva, sve je to uklopljeno u Putinov ratni plan, jer on zna", rekao je Kirby.

Dodao je da se ove akcije Putina objašnjavaju činjenicom da on ne može pobijediti Ukrajinu "čisto iz konvencionalne vojne perspektive" jer je Ukrajina bolje naoružana.

"Pa šta on radi? On bombarduje energetsku infrastrukturu i pokušava da ubije nevine civile i pokuša da slomi volju ukrajinskog stanovništva. A to je – pomažemo Ukrajincima da dokumentuju ove ratne zločine ruskih vojnika na ukrajinskom tlu," dodao je Kirby.

Smatra da je to potpuno isti pristup koji je Hamas odabrao kada su izvršili napad 7. oktobra.

"Uletjeli su paraglajderom na koncert i počeli da kolju nevine ljude koji su bili tu da slušaju neku muziku i ubijaju roditelji ispred svoje djece i obrnuto. To je bilo namjerno," dodao je predstavnik Bijele kuće.