Saopćio zvaničnik
0

Bijela kuća očekuje da će Iran napasti Izrael, ali kažu da Washington neće ući u rat

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjedinjene Američke Države očekuju napad Irana na Izrael, ali onaj koji ne bi bio dovoljno velik da uvuče Washington u rat, rekao je američki zvaničnik kasno u četvrtak.
Bijela kuća je ranije saopćila da Washington ne želi širenje sukoba na Bliskom istoku i da su Sjedinjene Države rekle Iranu da nisu uključene u zračni napad na vrhovnog iranskog vojnog zapovjednika u Damasku.

Bijela kuća je dodala da je upozorila Iran da ne koristi taj napad kao izgovor za dalju eskalaciju u regionu.

Izraelski ratni avioni za koje se sumnja da su bombardovali iransku ambasadu u Damasku, novi je događaj koji se desio u ponedjeljak a za koji je Iran obećao osvetu. U napadu su ubijeni visoki iranski general i šest drugih iranskih vojnih oficira, podižući napetost u regiji koja je već napeta zbog rata u Gazi.

Iranski izvori rekli su Reutersu da je Teheran signalizirao Washingtonu da će odgovoriti na izraelski napad na način koji ima za cilj da izbjegne veliku eskalaciju i da neće djelovati ishitreno.

U međuvremenu, Amerikanci su izdali upozorenje za članove tima ambasade u Izraelu, ograničivši im putovanja.

Kako je naglašeno u saopćenju upućenom članovima tima ambasade kao i njihovim porodicama, svi zaposleni trebali bi ograničiti odlaske izvan šireg područja Tel Aviva, Beershebe te Jerusalema.

"Zbog velikog opreza, zaposlenima u američkoj vladi i članovima njihovih porodica, zabranjeno je do daljnjeg odlaziti na putovanja izvan Tel Aviva, Jerusalema i Beershebe", navedeno je u saopćenju.

Washington je i ranije imao politiku obavještavanja svih američkih građana putem upozorenja koja se ažuriraju u kontekstu aktuelne sigurnosne situacije u svijetu.

Povodom potencijalnog napada Irana na Izrael američki zvaničnici su već danima u kontaktu s brojnim vojnim i političkim dužnosnicima iz Izraela te su naveli kako je samo pitanje dana kada će Teheran izvršiti neku vrstu napada na Izrael.