Svijet
1

Bijela kuća intenzivirala kampanju protiv novih sankcija Iranu

Klix.ba
Bijela kuća (Foto: AFP)
Bijela kuća (Foto: AFP)
Bijela kuća upozorila je Kongres kako bi nove sankcije Iranu, pa čak i sa odgođenim datumom stupanja na snagu, Teheranu dale izgovor da naruši privremeni nuklearni sporazum.

Glasnogovornik Bijele kuće, Jay Carney, upozorio je dvostranačku koaliciju senatora, koji sumnjaju u savez sklopljen prošlog mjeseca i žele da dodati nove kazne Teheranu, kako bi njihov potez strani partneri prihvatili kao čin "loše vjere".

Bijela kuća je pojačala svoju kampanju protiv novih sankcija usljed intenzivnog lobiranja vrha Obamine vlade na ključne zakonodavce.

"Donošenje novih sankcija samo bi potkopalo naše pokušaje da dođemo do mirnog rješenja ovog problema, a Irancima bi dalo izgovor da preokrenu dogovor na svoju stranu. Nove sankcije su nepotrebne u ovom trenutku, budući da glavne sankcije ostaju na snazi i Iranci ostaju pod nevjerovatnim pritiskom", rekao je Carney.

Analitičari iz Washingtona tvrde kako je "savršen" dogovor nemoguć i nije politički održiv u Iranu. Nekoliko grupa republikanskih i demokratskih senatora radi na uspostavljanju različitih sankcija, za koje smatraju da bi ojačale SAD u pregovorima.

Prema dogovoru postignutom između svjetskih sila i Teherana o zaustavljanju iranskog nuklearnog programa, Washington se obavezao da će se suzdržati od nametanja novih sankcija u narednih šest mjeseci, tokom kojih će svjetske sile potražiti konačno i sveobuhvatno rješenje.

Carney se nije izjasnio da li će američki predsjednik Barack Obama iskoristiti svoje pravo predsjedničkog veta u zaustavljanju pokušaja nametanja novih sankcija.