Svijet
1

Američki senatori prkose Obami

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Više od četvrtine Senata usprotivilo se američkom predsjedniku Baracku Obami tako što su iznijeli nacrt zakona kojim će biti pojačane sankcije Iranu i prisilit će SAD da podrže Izrael u slučaju preventivnog napada na nuklearni program Teherana.

Nacrtom zakona, čiji su autori 13 senatora iz redova demokrata i 13 republikanaca, predviđeno je uvođenje sankcija ukoliko Teheran prekrši dogovor postignut prošlog mjeseca sa svjetskim silama.

Među mjerama je globalni bojkot iranske nafte i stavljanje na crnu listu rudarske, mašinske i građevinske industrije te zemlje.

Prema navodima autora nacrta zakona, cilj je jačanje pregovaračke pozicije Obamine administracije, koja pokušava da izvrši pritisak na Iran da naredne godine prihvati sveobuhvatniji dogovor kojim će biti eliminisan rizik da će Islamska Republika doći u posjed atomskog naoružanja.

Analitičari upozoravaju da bi nacrt zakona mogao stvoriti dodatne komplikacije američkim pregovaračima, koji su Iranu obećali da neće biti novih sankcija tokom trajanja šestomjesečnog privremenog sporazuma postignutog 24. novembra u Ženevi.

Administracija američkog predsjednika lobirala je u Kongresu protiv uvođenja novih sankcija, pa čak i uslovnih.

Bijela kuća smatra da bi pojačan ekonomski pritisak izazvao povlačenje Irana iz pregovaračkog procesa i doveo bi do zatezanja odnosa sa SAD i ključnim partnerima u pregovorima - Velikom Britanijom, Kinom, Francuskom, Njemačkom i Rusijom.

Glasanje u Senatu sigurno neće biti održano do januara, a nije poznato da li će nacrt imati dovoljno podrške.