State Department
0

BiH nije značajan potrošač ni proizvođač droge, u Iranu najviše korisnika

FENA
Američki State Department objavio je u ponedjeljak godišnji izvještaj o globalnoj trgovini narkoticima.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, u izvještaju se naglašava da zemlja nije značajan proizvođač ni potrošač, ali da se nalazi na strategijskoj poziciji duž povijesnoga balkanskog puta krijumčarenja droga iz južne Azije ka zapadnoj Evropi, i da postaje sve više mjesto skladištenja droga, uglavnom marihuane, kokaina i heroina, na putu za Zapad.

Pojačana je granična kontrola, zaplijenjene su veće količine heroina i uhapšeno više osoba s tim u vezi, ali praznine u pravnom sustavu, nedostatak koordinacije među policijskim agencijama i nedostatak pažnje političkog vodstva zemlje doprinosi da su mjere protiv trgovine drogama ispod uobičajenog standarda.

U izvještaju State Departmenta se kaže kako se procjenjuje da u BiH ima oko 120 tisuća ovisnika o drogama i da se taj broj povećava, prenijela je VoA.

Inače, kako je, objavljujući izvještaj, rekao pomoćnik državnog tajnika za narkotike David Johnson, najbrže rastuće tržište kokaina lani je zabilježeno u nekim zemljama Evrope.

Nedopuštena trgovina drogama pogađa sve zemlje u kojima se proizvodi, krijumčari i koristi, kaže David Johnson, zamjenik državnog tajnika za međunarodnu borbu protiv narkotika.

"Uzimanje droga je međunarodni fenomen. Država u kojoj se droga najviše koristi je Iran, i u njoj se poduzimaju značajni napori na odvraćanju od narkotika. Ali među zemljama u kojima najbrže raste tržište kokaina nisu Sjedinjene Države. To su zemlje u Evropi."

Johnson kaže da proizvodnja narkotika u Kolumbiji nastavlja znatno opadati, ali zemlja ostaje s najvećom proizvodnjom kokaina u Andama. Ipak, u izvještaju se Kolumbija navodi kao ključni uspjeh međunarodnih napora i ukazuje da je njena desetljeće duga borba protiv organizirane mreže krijumčara bila značajna.

Medjutim, Johnson kaže da Kolumbiji susjedna Venecuela nije pokazala slične napore u borbi protiv krijumčarenja droga: "Prenošenje droga u karipske zemlje, ili u Afriku, a odatle u Evropu je postalo poseban put, specijalno avionima, izvoza droga s područja Venecuele uz granicu s Kolumbijom."

U Aziji, kaže Johnson, Afganistan i dalje ostaje poseban izazov. On kaže da je proizvodnja opijuma opala za oko 30 procenata između 2007. i 2009. Ali i pored toga je Afganistan lani proizveo više od 90 posto opijuma za stvaranje heroina.

U izvještaju State Departmenta priznanje se odaje vladi i snagama sigurnosti Meksika na suzbijanju krijumčarenja droga. Ukazuje se da su meksičke vlasti lani uhapsile krijumčare visoke razine i da Meksiko ojačava svoju policiju uz pomoć Sjedinjenih Država.

Ipak, Johnson kaže da Sjedinjene Države osjećaju posljedice kartela južno od američko-meksičke granice: "Droge se više rasturaju unutar SAD-a, i neka mjesta uz granicu mogu biti manje pogođena od nekih u unutrašnjosti zemlje."

U izvještaju State Departmenta također se kaže da se zapadna Afrika sada koristi kao glavni koridor krijumčarenja kokaina u Evropu.