Piše Washington Post
86

Bidenova administracija šalje Izraelcima dodatne bombe i avione vrijedne milijarde dolara

A. L.
Foto: E. B./Klix.ba
Foto: E. B./Klix.ba
Bidenova administracija je posljednjih dana "tiho" odobrila transfer milijarde dolara vrijednih bombi i borbenih aviona u Izrael, uprkos zabrinutosti Washingtona zbog očekivane vojne ofanzive u južnoj Gazi koja bi mogla ugroziti živote stotina hiljada palestinskih civila, piše Washington Post.

Novi paketi oružja uključuju više od 1.800 bombi MK84 (teška blizu 907 kg) i 500 bombi MK82 od (teška blizu 226 kg), prema zvaničnicima Pentagona i State Departmenta koji su upoznati s tim. Bombe od 907 kg povezane su s prethodnim događajima masovnih žrtava tokom izraelske vojne kampanje u Gazi.

"Nastavili smo da podržavamo pravo Izraela da se brani", rekao je zvaničnik Bijele kuće.

Neki demokrati, uključujući saveznike predsjednika Bidena, kažu da američka vlada ima odgovornost da zadrži oružje u odsustvu izraelske obaveze da ograniči civilne žrtve tokom planirane operacije u Rafi, posljednjem uporištu Hamasa, i da ublaži ograničenja humanitarne pomoći u enklava, koja je na ivici gladi.

"Bidenova administracija treba efikasno da iskoristi svoju moć i, po mom mišljenju, treba da prihvate ove osnovne obaveze prije nego što daju zeleno svjetlo za još bombi za Gazu", rekao je senator Chris Van Hollen u intervjuu.

Četiri bataljona Hamasa ostaju u Rafi, kažu američki i izraelski zvaničnici. Više od 1,2 miliona Palestinaca tamo je potražilo utočište nakon što su protjerani iz svojih domova tokom opsežne kampanje izraelskog bombardovanja u proteklih pet mjeseci. Biden je sugerisao da bi invazija na grad duž granice Gaze s Egiptom za njega prešla "crvenu liniju".

Biden je zatražio da Netanyahu ove sedmice pošalje tim službenika sigurnosti u Washington kako bi saslušali prijedloge SAD-a za ograničavanje krvoprolića. Netanyahu je otkazao posjetu nakon što su Sjedinjene Države odbile staviti veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koja je pozivala na privremeni prekid vatre u Gazi i oslobađanje talaca, ali koja nije osudila Hamas.

Izraelski zvaničnici nisu otklonili zabrinutost SAD zbog predstojeće operacije u Rafi, ali su se složili da odlože sastanak u Washingtonu, saopćila je Bijela kuća.

Sve češća prepirka u javnosti nije odvratila Bidena da ne ubaci oružje i vojnu opremu u sukob. Prošle sedmice, State Department je odobrio transfer 25 borbenih aviona F-35A i motora u vrijednosti od otprilike 2,5 milijardi dolara, rekli su američki zvaničnici. Slučaj je odobrio Kongres 2008. godine, tako da odeljenje nije trebalo da daje novo obaveštenje zakonodavcima.

Bombe MK84 i MK82 odobrene za prijenos ove sedmice također su odobrene od strane Kongresa prije nekoliko godina, ali još nisu isporučene.

Bombe od 907 kg, sposobne da sravne gradske blokove i ostave kratere u zemlji širine 40 stopa i veće, zapadne vojske više gotovo nikada ne koriste na gusto naseljenim lokacijama zbog rizika od civilnih žrtava.

Izrael ih je uveliko koristio u Gazi, prema nekoliko izvještaja, posebno u bombardovanju izbjegličkog kampa Jabalya u Gazi 31. oktobra. Zvaničnici UN-a su osudili napad, u kojem je poginulo više od 100 ljudi, kao "nesrazmjeran napad koji bi mogao dovesti do ratnih zločina". Izrael je branio bombardovanje, rekavši da je rezultiralo smrću vođe Hamasa.

Izraelski zvaničnici poriču da je njihova vojna kampanja bila neselektivna i kažu da je za civilne žrtve kriv Hamas što je svoje borce ugradio među stanovništvo u Gazi.