Nastavak rata
71

Biden upozorio Izrael da ne može provoditi operacije na jugu Gaze kao što je to radio na sjeveru

S. M.
Predsjednik Joe Biden rekao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu prošle sedmice da je zabrinut zbog moguće izraelske vojne operacije na jugu Pojasa Gaze nakon što se trenutna pauza u borbama završi, rekla su dva američka zvaničnika za Axios.

Bidenova administracija je izuzetno zabrinuta da bi izraelska operacija u južnom pojasu Gaze, gdje je koncentrisano dva miliona Palestinaca, dovela do znatno većeg broja civilnih žrtava i produbila humanitarnu krizu u enklavi, rekli su zvaničnici.

Najmanje 14.800 Palestinaca, uključujući 6.000 djece, ubijeno je u Gazi od početka rata, prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze koju vodi Hamas.

Američki zvaničnici rekli su da je Bidenov telefonski razgovor s Netanyahuom u nedjelju bio fokusiran posebno na njegovu zabrinutost zbog izraelske operacije u južnom pojasu Gaze.

Biden je rekao Netanyahuu da se način na koji je Izrael djelovao u sjevernoj Gazi, koji je uključivao široki napad i tri oklopne i pješadijske divizije, ne može ponoviti u južnom dijelu enklave zbog miliona Palestinaca koji su tamo sada, tvrde američki zvaničnici.

Netanyahu je rekao Bidenu da je operacija na jugu neophodna kako bi se postigao izraelski cilj uništenja Hamasa i da izraelska javnost neće prihvatiti zaustavljanje vojne operacije sada, rekla su dva američka i izraelska zvaničnika.

Biden je u pozivu rekao da želi da SAD i Izrael vode više razgovora o operativnim planovima izraelske vojske za južnu Gazu prije svake takve operacije. Jedan od američkih zvaničnika rekao je da se Netanyahu slaže.

Američki i izraelski zvaničnici rekli su da su se proteklih dana dogodila dva slična razgovora između ministra odbrane Lloyda Austina i njegovog izraelskog kolege Yoava Gallanta.

Netanyahu, Gallant i načelnik generalštaba IDF-a general Herzi Halevi javno su rekli da su vojni planovi za operaciju u južnoj Gazi već odobreni i da će se borbe nastaviti punom snagom kada se pauza završi.