Sastanak s Trudeaom
0

Biden u kanadskom parlamentu: Kriza se neće rasplamsati, depoziti građana su sigurni

T. K.
Foto: Twitter / Joe Biden u kanadskom parlamentu
Foto: Twitter / Joe Biden u kanadskom parlamentu
Predsjednik SAD Joe Biden i kanadski premijer Justin Trudeau sastali su u glavnom gradu Kanade i ponovno potvrdili čvrst odnos između SAD-a i Kanade i najavili jačanje saradnje u trgovini, sigurnosti i rješavanju klimatskih promjena.

Trudeau je ugostio predsjednika što je prvi put da je Biden kao predsjednik putovao sjevernom susjedu SAD-a. Njih dvojica su se obratili kanadskom parlamentu i održali bilateralne razgovore prije zajedničke konferencije za novinare.

Na konferenciji Biden je postavio aktuelno pitanje o američkom bankarskom sistemu i rekao da je uvjeren da su problemi u industriji obuzdani nakon višestrukih bankrota banaka.

"Kao prvo, jeste li ikada vidjeli Wall Street bez zaprepaštenja, broj jedan?", pitao je Biden, misleći na nesigurnost na tržištima.

Naveo je da misli da su napravili vraški dobar posao.

"Ljudska ušteđevina je sigurna", nadovezao se.

Predsjednik je rekao da bi federalna vlada mogla poduzeti više koraka za osiguranje depozita.

"Mislim da će trebati malo vremena da se stvari samo smire, ali ne vidim ništa što je na horizontu što bi moglo eksplodirati", poručio je.

U svom govoru u parlamentu, Biden je naglasio dugotrajan i čvrst odnos između Kanade i Sjedinjenih Američkih Država.

Čelnici su izdali zajedničku izjavu u kojoj dokumentiraju svoju predanost prihvaćanju čiste energije i stvaranju dobrih radnih mjesta, jačanju opskrbnih lanaca poluvodiča, zaštiti zajedničkih voda i arktičkog ekosustava te jačanju globalnih saveza kao što su NATO, Ujedinjeni narodi i G20.

"Danas kažem vama i svim građanima Kanade da ćete uvijek, uvijek moći računati na Sjedinjene Američke Države. Ništa mi ne daje veće povjerenje u budućnost od spoznaje da Kanada i Sjedinjene Američke Države stoje zajedno", rekao je Biden.

U svojim izjavama Trudeau je naglasio važnost američko-kanadskog partnerstva u razvoju čiste energije i tehnologije te jačanju proizvodnih kapaciteta za poluvodiče i električna vozila.

"Ovaj put, uz sve izazove s kojima se suočavamo, udvostručujemo naše partnerstvo i prijateljstvo", rekao je Trudeau.

Kanada je jedan od najbližih saveznika Americi, sa zajedničkom granicom koja zemlju čini ključnim gospodarskim i trgovinskim partnerom.

U jednom konkretnom razvoju događaja koji će proizaći iz putovanja, dvojica čelnika najavila su dogovor o migraciji s ciljem zaustavljanja protoka hiljada tražitelja azila preko granice.

Pakt iz 2004. dopustio je američkim i kanadskim graničnim službenicima da pošalju neke tražitelje azila preko granice pod premisom da su obje zemlje sigurne zemlje u kojima migranti mogu tražiti humanitarno utočište.

Ali sporazum se primjenjivao samo na službenim graničnim prijelazima, što znači da američke i kanadske vlasti nisu mogle odbiti tražitelje azila koji su ilegalno ušli u svaku zemlju.

Pitanja nacionalne sigurnosti također su bila u središtu ove posjete. Kanada, saveznica NATO-a, pridružila se SAD-u i evropskim saveznicima u podršci Ukrajini u njezinom ratu s Rusijom i izrazila je dobrodošlicu ukrajinskim izbjeglicama, pružila humanitarnu i vojnu pomoć i izdala ciljane sankcije protiv Kremlja.

Trudeau je ponovio kanadsku "postojanu podršku ukrajinskom narodu" i obećao da će nastaviti pomagati Ukrajini u odbijanju ruske "barbarske invazije".