Postigli i dogovore
85

Biden svečano dočekao Xi Jinpinga u San Franciscu, pa ga na press konferenciji nazvao diktatorom

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Američki predsjednik Joe Biden nazvao je kineskog predsjednika Xi Jinpinga diktatorom ubrzo nakon zajedničkog sastanka u Kaliforniji. Peking još nije komentirao njegove riječi.

Kada je šef Bijele kuće dao sličnu izjavu u junu, Kina je tu izjavu nazvala povredom dostojanstva i provokacijom.

Kina i Sjedinjene Američke Države složile su se obnoviti komunikaciju na visokoj razini između svojih vojski, uključujući radne sastanke između ministarstava odbrane, objavili su kineski državni mediji.

"Cijenim današnji razgovor s predsjednikom Xijem jer mislim da je najvažnije da imamo jasno razumijevanje. Postoje ključni globalni izazovi koji zahtijevaju naše zajedničko vodstvo. I danas smo stvarno napredovali", rekao je šef Bijele kuće.

U sljedećoj objavni na platformi X opisao je sastanak kao jedan od najkonstruktivnijih i najproduktivnijih koje su državnici zajedno održali.

Prema kineskim medijima, Xi je rekao da su se dvije strane dogovorile formirati kinesko-američku radnu grupu za borbu protiv droge. Nova kineska agencija također je izvijestila da su se najviši dužnosnici dviju zemalja dogovorili o međuvladinom dijalogu o umjetnoj inteligenciji.

Kalifornijski sastanak čelnika dvije najveće svjetske ekonomije održao se na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) i godinu dana nakon njihovog posljednjeg susreta u Indoneziji.

Biden je dočekao Xi Jinpinga u kalifornijskoj vili, nakon čega je uslijedio sastanak, radni ručak i kratka šetnja. Kako prenosi Reuters, razgovori su trajali duže od četiri sata.

Nakon četverosatnog sastanka sa Xijem, Biden je održao odvojenu konferenciju za novinare u blizini San Francisca, na kraju koje je upitan zastupa li još uvijek stav da je aktuelni kineski predsjednik diktator, prenosi Reuters.

"Gledajte, on je.... On je diktator u smislu da je on čovjek koji vodi zemlju koja je komunistička država koja se temelji na potpuno drugačijem obliku vlasti od našeg", odgovorio je Biden.

Biden je Xija slično označio u junu, kada je govorio o preletu kineskog špijunskog balona iznad SAD-a u februaru, koji su na kraju oborili američki borbeni avioni. Prema njegovim riječima, razlog zašto se Xi uzrujao kada je balon pun špijunske opreme oboren je taj što nije znao gdje se tačno nalazi.

"Ovo je velika sramota za diktatore. Kad ne znaju što se dogodilo", rekao je tada Biden. Peking je tada bijesno reagirao na njegove riječi.